čtvrtek 29. května 2014

NEPEČENÁ TVAROHOVÁ SNÍDANĚ S NÁDECHEM TIRAMISU

 Vymyslet název pro tuhle snídani (nebo třeba dezert) tedy nebylo zrovna jednoduché. Nakonec jsem se rozhodla použít název krapet delší, ale naprosto vystihující, co je pro toto jídlo typické :) Začalo to chutí na nepečený tvarohový dort a zároveň kávovo-kakaový nádech tiramisu. Užuž jsem stála v obchodě nad piškoty, že udělám klasiku, ale jak jsem viděla ty hodnoty a složení, tak jsem si řekla Ne, udělám to lépe! A udělala jsem :) Místo piškotů tam šly vločky. Místo smetany či marscarpone tvaroh s jogurtem, který jsem však nechala zatuhnout s dopomocí želatiny. No a vzniklo tak z toho něco speciálního - ani tiramisu ani klasický tvarohový dort. Zato skvělá zdravá snídáně obsahující vše potřebné. Anebo klidně dezert ke kávičce, to už nechám na vás :)




Budete potřebovat:


60g ovesných vloček
1 lžičku rozpustné kávy
1 lžičku chia semínek
50ml mléka
150ml vody

100g tvarohu
150g jogurtu
1 lžíce želatiny
2 lžíce horké vody
vanilkový extrakt/drcená vanilka
sladidlo - stévie, med, sirup, cukr...

1/2-1 banán
kakao





Postup přípravy:
Vločky smíchejte s chia semínky, kávou, promíchejte a zalijte mlékem a horkou vodou. Krátce nechte odstát, aby se vše spojilo
a vločky s chia semínky nacucly tekutinu. Pokud se vám směs bude zdát dost řídká (což v mém případě byla), tak ji ještě 1-2minuty ohřejte v mikrovlnce či na sporáku tak, aby vám vznikla klasická hustá kaše. Dle chuti můžete dosladit.

Druhou vrstvu si připravte smícháním tvarohu s bílým jogurtem. Pokud máte, můžete přidat i vanilku a dle chuti osladit. Želatinu rozmíchejte v horké vodě a nechte cca 2 minutky stát. Poté k ní přidejte asi 2 lžíce připraveného tvarohového krému a rozmíchejte. Takto připravenou želatinu poté vmíchejte do zbytku krému. 

Následujte už jen vrstvení. Použijte polovinu vločkové směsi, na kterou nakrájejte část banánu (lze použít i jiné ovoce - já použila 1/2 banánu na celou snídani). Zalejte první částí krému a postup zopakujte - vločky, banán, krém. Vrch nakonec posypte kakaem.
V lednici nechte chladit alespoň hodinu, ideálně přes noc :)


 Já si tuto snídani připravila již včera a ráno jsem tak mohla už rovnou snídat :) Poměry surovin uvádím takové, které jsem použila já. Pokud se vám to na vaši porci zdá hodně nebo málo, můžete samozřejmě klidně upravit jak množství vloček, tak tvarohu a jogurtu. Lze samozřejmě udělat i větší množství například do dortové formy a podávat to jako nepečený dort - to by teprv byla paráda! Asi taky budu brzy obdobnou verzi praktikovat :)


16 komentářů:

  1. olaláá, to si udělám, až budu mít konečně k dispozici tvaroh :D

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně zkusím, díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to vypadá nádherně:) zjistila jsem, že cokoliv s nádechem tiramisu a obecně falešné tiramisu mi chutná většinou daleko více než to pravé :D

    OdpovědětVymazat
  4. Moni paráda, hrajes mi do noty! O víkendu čekám návštěvu a moc se prý těší na nějaký zdravý dezert a přesně tohle jsem mela v úmyslu udělat, dekuju za inspiraci! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to skvěle, určitě někdy vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  6. presne takto nejak som plánovala spraviť falošné tiramisu:D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je super inspirace na zítřejší sváčo-snídani do školy! :) dík :p

    OdpovědětVymazat
  8. mmm to vypadá úžasně!! příští týden si to udělám do práce:) mnam!!

    OdpovědětVymazat
  9. vadilo by hodně, kdybych nedala chia semínka?? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je naprosto geniální, říkala jsem si, čím jsi nahradila piškoty a ovesné vločky mě vůbec nenapadly, byť jsem už měla nepečený dort s vločkovým základem, ten byl dobrý! Tohle určitě vyzkouším a příteli to podstrčím taky, ten má rád sladké a mlsání, tak tohle bude alespoň zdravou variantou :-) Díky za tip! bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný, a ta sklenička..love :)

    OdpovědětVymazat
  12. Super inspirace:) něco podobného jsem si připravila ke snídani. Akorát nemám chia semínka, takže jsem jen zalila vločky horkou vodou, přidala lžičku Nescafé a nechala pár hodin nasáknout. A krém jsem udělala jen z tvarohu a 3/4 rozmačkaného banánu, zbytek jsem proložila mezi vrstvy. Nakonec jsem to rozdělila na 4 díly vloček a 4 díly krému + kakao vždy na tvaroh, takže mám hodně vrstev:) To stejné chci příště zkusit s rýžovýma chlebíkama nebo cornies místo těch vloček. Inspirovala mě tady Luci http://theblogger-girl.blogspot.cz/2014/05/dnesne-ranajky-recept-na-zdravy-dezert.html a od té doby jsem na tom závislá :D akorát to dělám jako celou snídani, takže dělám víc vrstev z více chlebíků a prokládám buď jogurtem, rebarborovým pyré nebo tvarohem s kakaem a banánem. Taky naprosto luxusní, chutná to jako nepečený dort z piškotů, když se to nechá alespoň přes noc v lednici ;) Takže to zkusím taky udělat do příchuti kávy.

    OdpovědětVymazat
  13. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
    how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable
    deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

    My webpage; legal secretary recruitment agencies london

    OdpovědětVymazat
  14. Taky jsem si dnes udelala a uz se moc moc tesim na rano:) Muzu se zeptat,kde se da koupit takova krasna sklenicka?

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)