pátek 30. května 2014

BATÁTOVÉ LÍVANEČKY - NA SLANO I NA SLADKO

Původně jsem neměla vůbec v plánu tento recept přidávat. Přece to není nic nového - lívance z batátů už dělala kdejaká blogerka.
I proto jsem suroviny ani nevážila a neodměřovala přesné hodnoty (nebo taky proto, že jsem byla zrovna líná a měla hlad :D). Ačkoliv tedy pár receptů někde na netu koluje, stejně jsem si vše opět poupravila podle sebe :) Ale když jsem je pak ochutnala
a navíc se nashromáždilo skoro 100 lajků na facebooku a spolu s nimi ihned i spousta proseb o recept, tak jsem ho prostě dnes přidat musela. Jo a než začnu, tak vám řeknu jedno - jsou to zaručeně ty nejlepší lívance, co jsem kdy jedla!!


 
Budete potřebovat: 
 na cca 7 hrubších lívanečků

2 středně velké batáty
1 vejce
50g celozrnné/špaldové mouky
50ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
olej


Postup přípravy:
Batáty uvařte do měkka ve vodě, případně použijte rychlejší formu přípravy
v mikrovlnce (stačí na několika místech je propíchnout nožem a pak ohřívat asi 5-7minut). Poté je oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte vejce, mouku, prášek do pečiva a nakonec trochu mléka. Těsto by mělo být spíše hustší. Lžící tvořte lívanečky na rozpálené pánvi a opékejte z obou stran - já použila sezamový olej, ale lze využít i klasický slunečnicový, řepkový či kokosový.
Pokud máte dobrou pánev, můžete vynechat úplně, ale věřte mi, že na kapce
oleje budou chutnat mnohem lépe ;)



Dělala jsem je včera na oběd a byla to má první zkušenost s touto formou lívanců. Zamilovala jsem se po prvním soustu ♥ Díky batátům jsou přirozeně nasládlé, ale to vůbec nijak nebrání jejich slanému využití. Já je podávala na oběd spolu se směsí kuřecího masa s žampiony, lusky a hráškem. A neodpustila jsem si je ani ve formě dezertu s čokoládovým aplro soya pudinkem a banánem :)





17 komentářů:

  1. s kokosovým olejem - to bylo něco! <3

    OdpovědětVymazat
  2. Moni, batáty kupuješ normálně v supermarketu? Já je totiž tady nikde v našem okolí (a to bydlím v Praze) neviděla :/
    Lívanečky miluji na všechny způsoby:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Posledně jsem koupila v Lidlu. Mají stopro i v Kaufáči a Globusu.

      Vymazat
    2. Andullie, zrovna dneska byly v Albertu. ;-)

      Vymazat
  3. na slaný způsob mě lákají teda hodně!

    OdpovědětVymazat
  4. Byly výborné!!! Měli jsme je dneska na oběd...:-)

    OdpovědětVymazat
  5. na batáty jsem nedávno koukala v Lidlu a zaváhala jsem a nevzala je :D takže příště je koupím a vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je v Lidlu nikdy neviděla :( za kolik je tam mají?
      Už jsem je neměla hrozně dlouho...a dát 70,- za kg mi přijde opravdu moc..
      jinak je to ta nejlepší zelenina, kterou jsem kdy jedla :)

      Vymazat
    2. Včera jsem si je koupil a dnes budou ke svačině před tréninkem :) jinak kupoval jsem je v Lidlu 40 Kč/kg.

      Vymazat
  6. Asi je brzo vyzkouším :-) Stejně jsem na příští týden plánovala něco s batáty, tak bude aspoň změna a nebudu dělat pořád jenom hranolky :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Byly super, díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  8. pozvánka na soutěž o nerezový šejkr, ideální na léto :)
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  9. Teda já je na samou chválu musela hned zkusit a koupila dva batáty za 60 kč, ale upřímně mě bohužel zklamaly :/ zkoušela jsem na sladko s tvarohem a jablíčky se skořicí a nějak extra mě nezaujaly, ještě zkusím na slano, zbyla mi půlka těsta, tak uvidíme, jestli podruhé příjdu na chuť ;) Jinak jsou samotné batáty fajn

    OdpovědětVymazat
  10. Holky batáty jsem dneska brala v lidlu za 45Kč ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Lepší jsou ty cizrnové, ael dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  12. *polk*

    Vypadá to skvěle! Batáty jsem zkoušela zatím jen jednou, ale zato musím říct, že jsem si je neskutečně zamilovala! Tohle musím vyzkoušet! Prostě musím! Aaa, už ať mám po zkouškách a mám čas si pro ně zajít do obchodu! :D Díky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Zkoušela jsem lívance dnes k snídani a pro mě zklamání. S těstem se mi dobře nepracovalo, na povrchu se lívanec usmažil, ale uvnitř zůstal skoro syrový. Zdá se mi, že poměr surovin by měl být jiný.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)