Původně jsem neměla vůbec v plánu tento recept přidávat. Přece to není nic nového - lívance z batátů už dělala kdejaká blogerka.
I proto jsem suroviny ani nevážila a neodměřovala přesné hodnoty (nebo taky proto, že jsem byla zrovna líná a měla hlad :D). Ačkoliv tedy pár receptů někde na netu koluje, stejně jsem si vše opět poupravila podle sebe :) Ale když jsem je pak ochutnala
a navíc se nashromáždilo skoro 100 lajků na facebooku a spolu s nimi ihned i spousta proseb o recept, tak jsem ho prostě dnes přidat musela. Jo a než začnu, tak vám řeknu jedno - jsou to zaručeně ty nejlepší lívance, co jsem kdy jedla!!
I proto jsem suroviny ani nevážila a neodměřovala přesné hodnoty (nebo taky proto, že jsem byla zrovna líná a měla hlad :D). Ačkoliv tedy pár receptů někde na netu koluje, stejně jsem si vše opět poupravila podle sebe :) Ale když jsem je pak ochutnala
a navíc se nashromáždilo skoro 100 lajků na facebooku a spolu s nimi ihned i spousta proseb o recept, tak jsem ho prostě dnes přidat musela. Jo a než začnu, tak vám řeknu jedno - jsou to zaručeně ty nejlepší lívance, co jsem kdy jedla!!
Budete potřebovat:
2 středně velké batáty
1 vejce
50g celozrnné/špaldové mouky
50ml mléka
1 lžička prášku do pečiva
olej
Postup přípravy:
Batáty uvařte do měkka ve vodě, případně použijte rychlejší formu přípravy
v mikrovlnce (stačí na několika místech je propíchnout nožem a pak ohřívat asi 5-7minut). Poté je oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte vejce, mouku, prášek do pečiva a nakonec trochu mléka. Těsto by mělo být spíše hustší. Lžící tvořte lívanečky na rozpálené pánvi a opékejte z obou stran - já použila sezamový olej, ale lze využít i klasický slunečnicový, řepkový či kokosový.
Pokud máte dobrou pánev, můžete vynechat úplně, ale věřte mi, že na kapce
oleje budou chutnat mnohem lépe ;)
v mikrovlnce (stačí na několika místech je propíchnout nožem a pak ohřívat asi 5-7minut). Poté je oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte vejce, mouku, prášek do pečiva a nakonec trochu mléka. Těsto by mělo být spíše hustší. Lžící tvořte lívanečky na rozpálené pánvi a opékejte z obou stran - já použila sezamový olej, ale lze využít i klasický slunečnicový, řepkový či kokosový.
Pokud máte dobrou pánev, můžete vynechat úplně, ale věřte mi, že na kapce
oleje budou chutnat mnohem lépe ;)
Dělala jsem je včera na oběd a byla to má první zkušenost s touto formou lívanců. Zamilovala jsem se po prvním soustu ♥ Díky batátům jsou přirozeně nasládlé, ale to vůbec nijak nebrání jejich slanému využití. Já je podávala na oběd spolu se směsí kuřecího masa s žampiony, lusky a hráškem. A neodpustila jsem si je ani ve formě dezertu s čokoládovým aplro soya pudinkem a banánem :)
s kokosovým olejem - to bylo něco! <3
OdpovědětVymazatMoni, batáty kupuješ normálně v supermarketu? Já je totiž tady nikde v našem okolí (a to bydlím v Praze) neviděla :/
OdpovědětVymazatLívanečky miluji na všechny způsoby:)
Posledně jsem koupila v Lidlu. Mají stopro i v Kaufáči a Globusu.
VymazatAndullie, zrovna dneska byly v Albertu. ;-)
Vymazatna slaný způsob mě lákají teda hodně!
OdpovědětVymazatByly výborné!!! Měli jsme je dneska na oběd...:-)
OdpovědětVymazatna batáty jsem nedávno koukala v Lidlu a zaváhala jsem a nevzala je :D takže příště je koupím a vyzkouším :)
OdpovědětVymazatJá je v Lidlu nikdy neviděla :( za kolik je tam mají?
VymazatUž jsem je neměla hrozně dlouho...a dát 70,- za kg mi přijde opravdu moc..
jinak je to ta nejlepší zelenina, kterou jsem kdy jedla :)
Včera jsem si je koupil a dnes budou ke svačině před tréninkem :) jinak kupoval jsem je v Lidlu 40 Kč/kg.
VymazatAsi je brzo vyzkouším :-) Stejně jsem na příští týden plánovala něco s batáty, tak bude aspoň změna a nebudu dělat pořád jenom hranolky :-D
OdpovědětVymazatByly super, díky za recept :)
OdpovědětVymazatTeda já je na samou chválu musela hned zkusit a koupila dva batáty za 60 kč, ale upřímně mě bohužel zklamaly :/ zkoušela jsem na sladko s tvarohem a jablíčky se skořicí a nějak extra mě nezaujaly, ještě zkusím na slano, zbyla mi půlka těsta, tak uvidíme, jestli podruhé příjdu na chuť ;) Jinak jsou samotné batáty fajn
OdpovědětVymazatHolky batáty jsem dneska brala v lidlu za 45Kč ;-)
OdpovědětVymazatLepší jsou ty cizrnové, ael dobrý :)
OdpovědětVymazat*polk*
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle! Batáty jsem zkoušela zatím jen jednou, ale zato musím říct, že jsem si je neskutečně zamilovala! Tohle musím vyzkoušet! Prostě musím! Aaa, už ať mám po zkouškách a mám čas si pro ně zajít do obchodu! :D Díky :)
Zkoušela jsem lívance dnes k snídani a pro mě zklamání. S těstem se mi dobře nepracovalo, na povrchu se lívanec usmažil, ale uvnitř zůstal skoro syrový. Zdá se mi, že poměr surovin by měl být jiný.
OdpovědětVymazatJá batáty obvykle dělám jako přílohu - 2x pečené. Upeču, nechám zchladnout, podélně rozpůlím, částečně vydlabu, naplním zeleninou, šunkou, více sýry, ... a znovu zapeču. To, co jsem vydlabal, rozmixuji s vejcem, škrobem, moukou, kurkumou, skořicí, udělám palačinky, které poleji javorovým nebo sirupem od Sanes Food nebo potřu burákovým máslem, ... Kamarád, který má za manželku Peruánku a oba velmi dbají na zdravý životní styl, obvykle snídá vařené batáty s marmeládou. :-D
OdpovědětVymazat