středa 6. února 2013

JÁHLOVÝ NÁKYP S BROKOLICÍ

Dnes pro vás mám recept na skvělý oběd či večeři - jáhlový nákyp s brokolicí, šunkou a sýrem ;)



Budete potřebovat:
120 jáhel
250g (1/2) brokolice
2 veje
100g tvrdého sýru
70g šunky
lžíce oleje
Příprava:
Nejprve si uvařte jáhly v osolené vodě. Brokolici rozeberte na růžičky, můžete nakrájet i košťál a vše krátce povařte ve vroucí osolené vodě. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Sýr nastrouhejte, šunku nakrájejte na kostičky. Poté smíchejte jáhly se žloutky, brokolicí, šunkou a polovinou nastrouhaného sýra. Nakonec lehce vmíchejte i sníh z bílků. Zapékací formu si vymažte lžící olivového oleje a rozprostřete na ní jáhlovou směs. Pečte asi 20 minut na 180 stupňů. Poté nákyp posypte zbytkem sýra a nechte ho péct ještě dalších 10 minut.
Energetické hodnoty:
Celý nákyp podle předepsaného receptu obsahuje:
  • 4 775Kj (1137Kcal)
  • 74,5g bílkovin
  • 99g sacharidů
  • 50g tuků
Záleží na vás, jakou porci si dáte. Já si to rozdělila asi na 3x ;)
Recept mám z nějakého staršího vydání Tiny. V původním znění se ještě do nákypu přidávalo máslo - to jsem samozřejmě vynechala hlavně z těch dietních důvodů :) Nákyp byl tedy sice trožku sušší, ale i tak stále výborný. Takže záleží na vás, jestli si tam přidáte i to máslo (konkrétně asi 30g).

2 komentáře:

  1. Dala jsem si ho na oběd i na večeři :) Výborná věc, opravdu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsem objevila tento starší recept, když jsem hledala způsob, jak zužitkovat v lednici osychající brokolici. Jáhly jsem teda zrovna neměla po ruce, takže místo nich byla quinoa a místo šunky šmakoun v příchuti mexico, ale i tak to bylo vynikající. Budu ty Tvoje recepty vyzkoušet postupně všechny, protože takové vaření mám nejradši - rychle, zdravě a dietně a ještě si člověk i pochutná. Prostě super!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)