Dnes pro vás mám recept na skvělý oběd či večeři - jáhlový nákyp s brokolicí, šunkou a sýrem ;)
Budete potřebovat:
120 jáhel
250g (1/2) brokolice
2 veje
100g tvrdého sýru
70g šunky
lžíce oleje
Příprava:
Nejprve si uvařte jáhly v osolené vodě.
Brokolici rozeberte na růžičky, můžete nakrájet i košťál a vše krátce
povařte ve vroucí osolené vodě. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od
bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Sýr nastrouhejte,
šunku nakrájejte na kostičky. Poté smíchejte jáhly se žloutky,
brokolicí, šunkou a polovinou nastrouhaného sýra. Nakonec lehce
vmíchejte i sníh z bílků. Zapékací formu si vymažte lžící olivového
oleje a rozprostřete na ní jáhlovou směs. Pečte asi 20 minut na 180 stupňů. Poté nákyp posypte zbytkem sýra a nechte ho péct ještě dalších 10 minut.
Energetické hodnoty:
Celý nákyp podle předepsaného receptu obsahuje:
- 4 775Kj (1137Kcal)
- 74,5g bílkovin
- 99g sacharidů
- 50g tuků
Recept mám z nějakého staršího vydání Tiny. V původním znění se ještě do
nákypu přidávalo máslo - to jsem samozřejmě vynechala hlavně z těch dietních
důvodů :) Nákyp byl tedy sice trožku sušší, ale i tak stále výborný.
Takže záleží na vás, jestli si tam přidáte i to máslo (konkrétně asi
30g).
Dala jsem si ho na oběd i na večeři :) Výborná věc, opravdu :)
OdpovědětVymazatDnes jsem objevila tento starší recept, když jsem hledala způsob, jak zužitkovat v lednici osychající brokolici. Jáhly jsem teda zrovna neměla po ruce, takže místo nich byla quinoa a místo šunky šmakoun v příchuti mexico, ale i tak to bylo vynikající. Budu ty Tvoje recepty vyzkoušet postupně všechny, protože takové vaření mám nejradši - rychle, zdravě a dietně a ještě si člověk i pochutná. Prostě super!
OdpovědětVymazat