středa 6. února 2013

KUŘE V MRKVOVO - ZÁZVOROVÉ OMÁČCE

Mám pro vás další receptík. Tentokrát na můj včerejší a dnešní oběd. Inspiraci jsem opět čerpala na internetu, konkrétně na stránkách Bodyrocku. Jde o trošku exotičtější recept, obsahuje spoustu zajímavých surovin, které ve výsledku vytvoří opravdu překvapivou chuť. Možná to nebude pro každého, ale mně rozhodně chutnalo :)

Budete potřebovat:
           na 2 porce
300g kuřecích prsou
1/2 cibule
2 lžičky oleje
200g mrkve
100ml kokosového mléka
šťáva z poloviny pomeranče (50ml)
kuřecí/zeleninový vývar nebo 1/2 bujónu
1 lžička skořice
1/2 lžičky sušeného zázvoru (nebo nastrouhaný čerstvý zázvor)
1/2 lžičky chilli
sůl, pepř dle chuti
Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme na drobno a v hrnci osmahneme do zlatova na lžičce oleje. Přidáme lžíčku skořice, půl lžičky chilli a půl lžičky sušeného zázvoru (lze použít i čerstvý, já ho bohužel zapomněla koupit). Poté přilejeme 1 hrnek kuřecího nebo zeleninového vývaru (popřípadě 1 hrnek vody + 1/2 bujónu). Mrkev očistíme, nakrájíme na drobno, přidáme do hrnce a vaříme do měkka. Nakonec přilijeme 100ml kokosového mléka, 50ml pomerančové šťávy a vše pomixujeme ponorným mixérem do hladkého krému. Dle chuti můžeme přidat ještě sůl či pepř. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, okořeníme a orestujeme na lžice oleje. Podáváme například s rýží nebo celozrnným pečivem.

Energetické hodnoty:
bez přílohy, na jednu porci = 1/2 celku
  • 1256Kj (300Kcal)
  • 32g bílkovin
  • 15g sacharidů
  • 12g tuků

Tento recept mě zaujal už velice dávno. Většinou jsem zrovna ale neměla po ruce všechny ingredience, zejména kokosové mléko. Nechtělo se mi kupovat velkou plechovku, celkem drahou, když jsem nevěděla, na co bych využila zbytek. Před nedávnem jsem ale náhodou narazila v Albertu na maličkou plechovku právě s kokosovým mlékem, 160ml a cena okolo 25Kč. Ihned jsem si vzpoměla na tento recept a kokosové mléko koupila. Je také celkem kalorické, protože obsahuje dost tuků (700Kj a 15g tuků na 100ml). Proto se ve velkém nehodí do redukčního jídelníčku. Ale do tohoto receptu dle mě pasuje ideálně :) Zbylých 60ml jsem využila ráno do ovesné kaše, která se tak rázem stala o něco zajímavější.

Chuť této omáčky je, jak jsem již psala, hodně exotická. Prolíná se tam pikantnost způsobená chilli kořením a zázvorem se sladkou chutí pomerančové šťávy a překvapivou vůní kokosu. Já hodně ráda experimentuji a zkouším nové chutě. Při tomhle experimentování jsem nebyla zklamaná a určitě se budu k tomuto receptu často a ráda vracet :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)