středa 6. února 2013

DOMÁCÍ MUSLI TYČINKY

Domácí müsli tyčinky jsem pekla už podruhé. Tentokrát se ale povedly mnohem lépe, než minule - tedy hlavně chuťově. Celkově jsem si v poslední době oblíbila nejrůznější ovesné tyčinky a sušenky, takže jsem se rozhodla si udělat zdravější variaci i doma. Inspiraci jsem brala například tady (blog Drobečky) nebo tady (Delicious blog). Nakonec jsem si ale vytvořila vlastní, trochu jinou variaci. Vše jsem sypala od oka, ale opět jsem se pokusila sepsat alespoň přibližné gramáže a vypočítat také přibližnou energetickou hodnotu :)


Budete potřebovat:
       na 6 müsli tyčinek
2/3 hrnečku ovesných vloček (75g)
1/3 hrnečku amarantových perliček (25g)
1/2 hrnečku slunečnicových semínek (50g)
1/2 hrnečku sušených brusinek (50g)
1 banán (120g)
polovina jablečné přesnídávky - nebo jablečného pyré (100g)

Postup přípravy:
Nic těžšího, než smíchat vše dohromady vás opravdu nečeká. Banán samozřejmě rozmačkejte, přidejte přesnídávku a pak všechny sypké suroviny. Dle potřeby můžete pak popř. přidat tekuté nebo suché suroviny. Směs napěchujte do papírem vyložené pečící nádoby (já použila menší čtvercovou). Pečte při 180 stupních asi 30 minut. Pak nechtě vychladnout a můžete nakrájet. Já jsem si vytvořila 6 tyčinek :)
upečená směs
Energetické hodnoty:
    na 1 tyčinku = 1/6 z celku
  • 742Kj (177Kcal)
  • 4g bílkovin
  • 25g sacharidů
  • 5g tuků
Hezky naporcované a zabalené :)
 Hodnoty jsou podle mě naprosto parádní. Navíc jsou tyčinky opravdu zdravé. Vidíte někde přidaný cukr či tuk? Já nikoliv a ani není třeba! Sladké jsou úplně akorát (díky banánu, přesnídávce a brusinkám). Naporcovala jsem si je na 6 kousků a zabalila hezky do alobalu. Pár jsem jich dala do mrazáku (na horší časy) a zbytek do ledničky. Jako zdravá svačinka podle mě ideální - nejlépe ještě ve spojení s kefírem či jogurtem.

Někteří z vás možná neznají amarantové perličky. Já si je koupila speciálně kvůli tomuto receptu (chtěla jsem tyčinky trochu ozvláštnit). Zbytek teď přimíchávám nejčastěji třeba do tvaru, jogurtu nebo k müsli. Mám medové a jsou vážně moc dobré. Kdysi už jsem je doma měla, takže vím, do čeho jsem šla. Kupovala jsem v Bille, ale tipla bych, že budou k sehnání i ve většině obchodů se zdravou výživou. Cena byla 30Kč za 125g. Pro představu vypadají takto:

1 komentář:

  1. Strašně dobré!!! Naposled jsem neměla amarantové perličky, tak jsem použila uvařenou quinou a taky to bylo super. Navíc jsem místo poloviny slunečnicových semínek použila dýňová semínka a nasekané vlašské ořechy. Příště zkusím mandle:) Díky za recept!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)