neděle 10. května 2015

KVĚTÁKOVO - OVESNÝ KOLÁČ SE ŠUNKOU A SÝREM


 V lednici už ležela hlávka květáku až moc dlouho, a tak to chtělo převážnou část spotřebovat. Rozhodla jsem se zaexperimentovat a vzešel z toho tento krásný a výborný slaný koláč. Je velký, zasytí a můžete z něj mít krásné velké 4 zeleninové svačinky,
třeba jako my :)



Budete potřebovat:
630g uvařeného květáku (cca 3/4 hlávky)
100g ovesných vloček
15g chia semínek
30g šunky
125g mozzarelly (já používám light verzi)
2 vejce + 2 bílky (můžou být i celá samozřejmě..) 
1 lžička prášku do pečiva
sůl
horká voda
lněná semínka na dozdobení



Postu přípravy:
Uvařený květák rozmixujte. Pomixovaný květák smíchejte s vločkami a chia semínky. Zalijte horkou vodou (aby voda směs tak akorát zakryla) a nechte chvilku odstát. Poté vmíchejte šunku, 1/2 nastrouhané mozzarelly, vajíčka, sůl dle chuti a prášek do pečiva. Směs rozprostřete na plech či do zapékací formy. Nahoru nastrouhejte zbytek mozzarelly a posypte semínky. Pečte cca 30min při 190 stupních.


Energetické hodnoty:
          na 1/4 koláče

  • 1091Kj (260Kcal)
  • 20g bílkovin
  • 22g sacharidů
  • 9g tuků


5 komentářů:

  1. snad nebude vadit dotaz..ale ty nemáš po květáku problém s nadýmáním? já hrozný..tak jej raději pro ploché břicho oželím..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak kdy. Ale neřeším to, prostě mi květák chutná ;)

      Vymazat
  2. Já nevím, možná vyzkouším, ale nejsem si jistá, kdykoli jsem dělala něco z květáku, bylo to bahnité a nedopoečené (a v troubě to bylo i víc než jeden a půl hodiny... )... netuším, kde je chyba... mám ten květák nějak osušit, nebo já už nevím, aby se to upeklo a nebylo uprostřed bahno :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však to, že je ten koláč měkký a vláčný ještě neznamená, že je nedopečený ne? :) Tento je taky takový "bahnitý" ale například já přesně tuto konzistenci koláčů vyhledávám, prtože ji mám radši :) Nemusí být vše úplně suché :)

      Vymazat
  3. Dnes odzkoušeno.....dobře polovinu jsem si udělala na sladko, ale musím říct, že vlastně nevím co mi chutnalo více jestli slaná či sladká varianta... děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)