sobota 17. května 2014

CIZRNOVO-BANÁNOVÝ KOLÁČEK S KOUSKY ČOKOLÁDY

 
 Každý den narážím na spoustu úžasných receptů, fotek a inspirací na skvělá jídla, dezerty především (sladké, to já můžu!). Vždy se mi to líbí, vždy se rozplývám a vždy si řeknu, že tohle bych si hned dala! Ovšem málokdy se pak dokopu k tomu, abych si to vážně připravila/uvařila/upekla. Jakmile jsem ale viděla recept na tuto dobrotu na instagramu, tak jsem věděla, že zrovna tohle bude
ta světlá výjimka a fakt to upeču. A ano, dneska jsem to fakt upekla! :)


 
Budete potřebovat:
na 16 kousků (forma 25x20cm)

1 plechovka cizrny
2 střední banány
1 hrnek mléka
2 lžíce arašídového másla
4-5 lžic javorového/agávového sirupu či medu
100g ovesných vloček
2 lžičky prášku do pečiva
čokoláda



Postup přípravy:
Možnosti máte dvě - tu jednoduchou a tu složitější. A když už to píšu,
tak je jasné, že já to dělala samozřejmě složitě :D Jednoduchá verze je naházet všechno (krom čokolády) do mixéru a umixovat. Pokud jej nemáte nebo nemůžete použít (já nechtěla budit spící domácnost - chlapi včetně malého brášky si dávali poledního šlofíka), tak si budete muset poradit trochu jinak - ale taky to jde! Cizrnu jsem slila a pro jistotu ještě propláchla vodou. No a pak ji rozmačkala mačkátkem na brambory a postupně přilévala mléko. Kaše trochu jinak :D K tomu jsem pak přidala banány rozmačkané vidličkou, javorový sirup a arašídové máslo. Nakonec vločky - použila jsem 40g mletých, co mi zbývali a doplnila 60g jemných. Není třeba mít tedy vločky pomleté :) Pak už jen prášek do pečiva a nasekanou hořkou či mléčnou čokoládu - dle libosti. Já tam dala cca 35g. Pečeme na cca 190stupňů asi 20 minut. Po vytažení je koláč opravdu hodně vláčný a může působit nedopečeně.
Po vychladnutí více ztuhne, ale příjemná vláčnost zůstane :)



A chuťově? No samozřejmě, že dokonalý! :)

25 komentářů:

  1. Ten vypadá skvěle, určitě vyzkouším :-)
    A určitě na to půjdu složitě - mixér nevedu :-D Ale už mám zkušenosti s mačkáním cizrny vidličkou :-)

    OdpovědětVymazat
  2. povedl se ti! z cizrny jsem ještě něpekla:)

    OdpovědětVymazat
  3. Teď jsem upekla tvůj semínkový chlebík, příští týden upeču tento! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To musí být dobrota, vypadá to lákavě a máš to krásně nazdobené i vyfocené. Koukám, že majitelka toho instagramu má zřejmě hodně ráda čokoládu, když na každé druhé fotce teče z koláče skoro proudem čokoláda :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď si tak říkám, proč jsem si tu cizrnu nenechala na něco tak lákavýho, jak je tohle.. zrovna jsem ji dneska dala do obědu (mrkvovo-lilková kaše s cizrnou a kari, no, bylo to zajímavý :D). tak snad příště :)

      Vymazat
  5. Jak to děláš, že pořád jíš sice jakoby zdravé, ale sladké věci a jsi tak hubená? :-O Já i když cvičím tak nemůžu jíst zbytečně nějaké sacharidy navíc jinak přibírám..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No cvičím celkem dost a když to přeženu s jídlem nějaký den, tak se pak na pár dní víc hlídám a třeba ještě uberu někde. Ale obecně si celý život dopřávám více sladkého, tělo to asi prostě zvládá zpracovat ;) Pokud je nemůžeš jíst navíc, tak si je zkus zařadit prostě do klasického jídla - třeba ke snídani ;) Je možné že máš i zpomalenější metablismus kvůli nějakému omezování - v tom případě bych zkusila pomaličku zkoušet příjem trošku navýšit ;)

      Vymazat
  6. upečeno a je skvělej, chutný to jak banánový chlebíček :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je rychlost! Jsem ráda, že chutná :) U nás je už i snězený :D

      Vymazat
    2. Měla jsem zrovna v lednici už několik dní uvařenou cizrnu, tak se mi to přesně hodilo do noty :D na slano se mi jíst nechtěla, tak jsem upekla tohle :)

      Vymazat
  7. Tohle by se mi bohužel upéct nepovedlo, zmizelo by to ještě než by se to dostalo na plech, "hummus na sladko" miluju :D

    OdpovědětVymazat
  8. Jde to i když nemám cizrnu v plechovce, ale normálně v pytlíku tu neuvařenou?? A jaké kdyžtak množství?

    OdpovědětVymazat
  9. vyzerá úžasné:) zrovna teraz mám doma asi prvú plechovku cizrny a mám toľko receptov, ktoré s ňou chcem vyskúšať, že sa neviem rozhodnúť:D

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá opravdu krásně a chutně! :) ...víc takových originálních receptů! :)

    OdpovědětVymazat
  11. The best... !!! Nejlepší je pochutnat si, nutričně vyváženě a správně a málo kaloricky.. což bych řekla že s tímto receptem se ti povedlo :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji za recept. Dneska jsem to prubla na snídani a je to výborné :)

    OdpovědětVymazat
  13. Nikdy bych neřekla, že cizrnu použiji na něco takového, ale jo! Už je koupena, jen ten čas :/

    OdpovědětVymazat
  14. Mohla bych se zeptat na nutriční hodnoty ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, u tohoto jsem je nepočítala. Ale když si to nahážeš na kaloricketabulky.cz tak si to můžeš spočítat jednoduše ;)

      Vymazat
    2. Pro zajímavost jsem to spočítala a vychází to na 6200kj (1480kcal) celá buchta, což si je myslím velmi dobré, když to rozkrájíš na 16ks, jak má Monča, tak jeden kousek je zhruba o 390kj.
      Rovněž mě láká vyzkoušet, protože stačí jen vyměnit mléko za rostlinné a je z toho veganský koláč, jen bohužel nemám žádné tekuté sladidlo a arašídové máslo se bojím otevřít, jelikož do týdne by bylo fuč. Je to mor :D

      Vymazat
  15. ahoj prosímtě kolik je plechovka cizrny? :)

    OdpovědětVymazat
  16. Zdravím,
    jídla vypadají moc lákavě a hlavně jsou zdravá (já totiž ráda mlsám sladké). Tenhle chlebíček určitě zkusím. Jen se chci zeptat, kolik gramů má ta plechovka. Že bych nemusela kupovat konzervu, ale uvařili si cizrnu doma.
    Předem díky. Káťa

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)