čtvrtek 3. dubna 2014

PEČENÍ Z JABLEČNÉ MOUKY: ČOKOLÁDOVO-BANÁNOVÝ KOLÁČ

Volné odpoledne = peču! Přidejte k tomu ještě nutnost spotřebovat přezrálé avokádo a banán v lednici, navrácený apetit po dvou dnech nevolnosti a kouzlení v kuchyni je pak prostě nevyhnutelné. Sice se mi u toho dnes nechtělo trávit moc času, ale ve výsledku to byla stejně jako vždy rychlovka. Jen to všechno smíchat, nalít do formy a upéct :) Dnes však hned z několik neobvyklých surovin. Tou hlavní, kterou asi ne každý bude mít ve spíži, je jablečná mouka. Já použila balíčky z únorové krabičky Zajíců v krabici. Možná ji seženete v nějaké zdravé výživě, další info k ní případně najdete i ZDE. A brzy snad bude k dostání i na chystaném eshopu přímo stránek Zajíců v krabici :) V receptu ji můžete zkusit nahradit moukou klasickou, ale výrazně se tím změní struktura koláče, nutriční hodnoty a také jeho sladkost (jablečná mouka je sama o sobě sladká a tak není třeba již sladit), takže na to případně pozor ;)



Budete potřebovat:
         forma 20x20cm


1 zralé avokádo (180g)
1 zralý banán (90g)
2 vejce
120g jablečné mouky
30g kakaa
30g čokoládového proteinu (nemusí být)
150ml mléka
1 lžička prášku do pečiva

+ 1 banán a nastrouhaná čokoláda navrch


Postup přípravy:
Avokádo a banán rozmačkejte nebo rozmixujte a poté smíchejte s vejci. Přidejte mouku, kakao, protein, prášek do pečiva, mléko a vše promixujte. Nalijte do formy. Na těsto naskládejte nakrájený banán, posypte čokoládou
a pečte cca 20-30minut při 180 stupních.



Energetické hodnoty:

Na celý koláč: 4258Kj (1014Kcal), 52g bílkovin, 85g sacharidů, 51g tuků

Na 1 větší kus (1/4):  1064Kj (253Kcal), 13g bílkovin, 21g sacharidů, 13g tuků



Jo...a chutná fakt dokonale!!!






24 komentářů:

  1. Ty mi dáváš teda! Vypadá opravdu k nakousnutí! Až skončím s vlněním, rozhodně se do toho budu muset pustit! I když nemám tu mouku no, ale experimentovat se musí! :) Fakt vypadá božsky sááákryš :D

    OdpovědětVymazat
  2. tá jablčná múka to je čo? môže byť aj jablčná vláknina?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jo, mělo by to být asi podobné jako jablečná vláknina :)

      Vymazat
  3. Jablečná mouka se těžko schání, ale myslím, že by to šlo nahradit nastrouhanými jablky.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten vypadá dost povedeně, takovou konzistenci koláčů mám nejradši. A máš to úžasně nafocené :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, ten bych si dala :-) Škoda, že tu jablečnou mouku nemám...

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavý recept! :))
    Vypadá to parádně. ♥
    To bílé je kokosová šlehačka? :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, kokosové mléko - ta ztuhlá číst nahoře :)

      Vymazat
  7. Teď jsem našla na netu, že je jablečná mouka obohacena o škrob a kypřící prášek, tudíž už se nemusí vůbec přidávat. Je vyrobena ze sušených jablek, na rozdíl od vlákniny, ta se vyrábí z jablek odšťavených. Snad vám to k něčemu bude ;-) Jinak cena za půl kila je zhruba 170 Kč, fííííha 8-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No sáček 85g stojí 30Kč. A v pohodě vystačí na 1 koláč ;)

      Vymazat
    2. Neni nic jednudusiho nez si nasusit jablicka a pak je namlet.o skrob v nejake predrazene mouce nemam zajem.to pak postrada smysl.Jablka musi byt nasusena opravdu do tvrda.mlela jsem na rucnim mlynku na orechy.

      Vymazat
    3. Neni nic jednudusiho nez si nasusit jablicka a pak je namlet.o skrob v nejake predrazene mouce nemam zajem.to pak postrada smysl.Jablka musi byt nasusena opravdu do tvrda.mlela jsem na rucnim mlynku na orechy.

      Vymazat
  8. Mončo s každým receptem mě překvapuješ a pečeš dokonale :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snažím se :) Tedy...spíše inmprovizuji, ale naštěstí to vychází :D

      Vymazat
  9. Tu jablecnou mouku maji v prodejnach Nas grunt. Mozna muze byt i v prodejne Sklizeno. Myslim, ze se jedna o cesky vyrobek, proto v tehle prodejnach. :-) Uz jsem ji drzela v ruce, pak vratila.
    Vypada to skvele Moni! :-) Ma to hodne jablecnou chut? Nebo spis bananovou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je tam trošku taková kyselost jakoby z těch jablke, ale jinak tam jde cítit to kakao a banán :)

      Vymazat
  10. Supr ,díky za recept ihned jak budu mít volno vrhám se na tohle....ať s jablečnou moukou trochu pohnu :-) už jsem obdivovala na instagramu :-)

    OdpovědětVymazat
  11. úžasné :) jestli se mi někdy dostane jablečná mouka pod ruku, budu vědět, co s ní

    OdpovědětVymazat
  12. Ty jsi božíí!!Takovou dobu sháním pečení s avokádem a ty mě takhle potěšíš.Díky,musím zkusit :D

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá to krásně. Mončo myslíš si, že by z té jablečné mouky šli udělat i palačinky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, nezkoušela jsem to. Ale palačinky jdou udělat snad ze všeho, když se vychytá správný poměr surovin ;)

      Vymazat
  14. Tak jsem vyzkoušela, pekla jsem dle receptu, výsledek je ovšem totálně jiný. Navíc je to téměř nepoživatelné :-( :-( to by mě zajímalo kde jsem udělala chybu :-(

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)