sobota 22. února 2014

NEPEČENÝ TVAROHOVÝ DORTÍK S OVOCEM, KAKAOVOU RAW KRUSTOU A POLEVOU

No, tak název je asi trošku zdlouhavý a krkolomný, ale nechtěla jsem, aby si někdo po prvním pohledu na tuto dobrotu pomyslel,
že to nemůže, protože to není zdravé! Protože ono je to přesně naopak - nenajdete tam snad nic špatného. K tomu to krásně vypadá, božsky chutná a je to jednoduše roztomilé. Co víc si přát?  :) 




Tento víkend jsem měla plán upéct si něco zdravého. Zvažovala jsem
nad čokoládovým koláčem s arašídovou náplní, ale pak jsem najednou dostala chuť na můj oblíbený nepečený tvarohový dort. Dělat jej s piškoty, když je tolik jiných a zdravějších možností by byl hřích. A tak jsem ponechala čokoládový základ, který měl putovat na původně plánovaný koláč a na něj vytvořila tvarohovou vsrtvu. Ani jsem neplánovala jej tak pěkně nazdobit a upřímně jsem byla dnes ze svého výsledného díla nadšená. Fotila jsem jej ze všech stran
a pak jsem se s ním běžela pochlubit mamce se slovy "Mami, já jsem tak strašně šikovná, dívej!". Ano, vážně jsem to řekla. Tak strašnou radost jsem sama ze sebe měla :D Že bych se vrátila ke svému snu ze základní školy a dala se na cukrařinu? No v dnešní době s mým aktuálním přístup k jídlu spíš už ale
na nějakou zdravou cukrařinu :)

 Shodou okolností dnes slaví můj malý bráška přesně půl roku - asi bych se měla stydět, ale na to jsem si ani nevzpomněla. Zato mamka okamžitě prohlásila, že takovýto minidortík je jako dělaný pro tuto příležitost! A tak jsme si na jeho počets snědli doma dortík (celkem byly 2 menší - akorát druhá porce byla dělaná do misky, kterou jsem nefotila, a tak já měla samozřejmě celou tu misku
a zbytek rodiny si rozpůlilo dortík :D)
a bráška dostal mixovanou zeleninu. To je spravdedlnost, co? :D





Budete potřebovat:
na 2 minidortíky nebo 1 větší

Kakaová RAW krusta:
50g sušených datlí
20g holandského kakaa
50g kokosu
50g mletých mandlí (nebo jiných ořechů)
tekuté sladidlo

Tvarohový základ:

250g tvarohu
165ml kokosového mléka
1/2 sáčku želatiny
5 lžic vody
sladidlo

Poleva:

holandské kakao
voda
sladidlo

+ 100g ovoce (např. mražená lesní směs)


Postup přípravy:
Spodní vrstvu - tedy kakaovou krustu připravíte úplně jednoduše. Je třeba akorát předem namočit datle - ideálně přes noc. Poté je jen vhoďte do mixéru spolu s kakaem, kokosem a ořechy (pokud nemáte mleté, můžete tam rovnou dát i celé, stejně to budete mixovat). Podle chuti doslaďte - já dávám tekuté sladidlo, ale použít lze i agáve sirup, med, javorový sirup, cukr... Krátce vše rozmixujte v hladkou hmotu a tu pak rozprostřete na dno formy - já použila malou dortovou formu o průměru asi 10cm a zbytek jsem dala do středně velké skleněné misky.

Tvarohový krém připravte následovně - tvaroh smíchejte s kokosovým mlékem a dle chuti opět oslaďte. Želatinu rozmíchejte se
3 lžícemi vody a nechte asi 5 minut nabobtnat. Poté ji krátce zahřejte, dokud se nerozpustí a ihned k ní přimíchejte 2 lžíce připraveného krému. Tento želatinový základ poté vmíchejte ke zbytku krému.

A pak už následuje jen vrstvení - na spodní krustu rozprostřete lesní ovoce a zalijte krémem. Takto připravený dortík dejte
do lednice chladit. Překvapilo mě, jak rychle to ztuhlo - asi tím, že ta želatina byla použita na celkem malé množství krému :) Takže
za necelou hodinu už bylo hotovo a mohlo následovat finální dozdobení kakaovým krémem. Ten jsem připravila smícháním kakaového prášku s vodou - tu přimíchávejte postupně po lžičkách, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Opět doslaďte dle chuti
a potřete vršek dortíku.



Ačkoliv to vypadá složitě, opravdu to bylo hotové velmi rychle :) A třeba ta kakaová spodní krusta by chutnala skvěle
i v podobě nějakých nepečených kuliček! Doma všem chutnala nejvíc z celého dortíku :) Já si jej chtěla dát na zítřejší snídani, ale nakonec jsem neodolala a ochutnala již dnes - jinak to prostě nešlo ♥


  
Energetické hodnoty:
na 1/4 - tzn. půlka jednoho dortíku

  • 1400Kj (333Kcal)
  • 13g bílkovin
  • 21g sacharidů
  • 23g tuků


29 komentářů:

  1. ježiš to je nádhera! ♥
    já bych sice vyměnila želatinu za agar, aby to bylo raw vegan, ale jinak úžo žůžo :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to by taky šlo, ale s želatinou mám více zkušeností a mě nevadí, tak jsem vsadila na jistotu :)

      Vymazat
    2. a ako by z toho vzniklo po vymene želatíny za agar raw vegan? veď tam ide tvaroh a holandské kakao nie je raw

      Vymazat
    3. No a mě to skoro nezthulo, je to pořad dost měkký, ani po hodině jsem měla co dělat, abych tam dala tu polevu a nespatlala to dohromady s krémem:-/ Dala jsem všeho 2násobek i želatiny, ale prostě to nedrží tvar, nebudu to moct vyndat z formy:-/ Asi to zkusíme vydlabat lžící:)

      Vymazat
  2. Vypadá moc dobře, a protože to trochu připomíná cheesecake....hned bych si dala!:D
    Příští týden bude v lidlu asijský týden, tak si nakoupím kokosová mléka a zkusím to:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. FAKT bude asijský týden?? Tak to je nejlepší zpráva týdne! :D Čekám na něj už věčnost a plánuji ty kokosová mléka vykoupit, protože jsou nejepší a nejlevnější :D

      Vymazat
  3. Ojojojoj, to vypadá hodně dobře....

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, to vypadá mňamózně... jen bych místo jahod použila třeba maliny.. alergie holt nepustí.. a jaké sladidlo máš? stévii?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovoce můžeš dát jakékoliv :)
      Já mám myslím sukralózu - dostala jsem ji kdysi v německém Brandnooz boxu.

      Vymazat
  5. Úžasné, Moni. Moc se ti povedl. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Ach, to vypadá tak krásně a tak chutně, v týdnu si to určitě udělám k snídani! Jsi šikula! :)) A bráška je moooc roztomiloučký :)) A můžu se zeptat, jak dlouho asi vydrží otevřená plechovka kokosového mléka? Kde ji skladuješ? Děkuji :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skladuji v lednici. Ale většinou ho celkem rychle spotřebuji. Týden vydrží určitě, déle jsem jej asi otevřené ani neměla :)

      Vymazat
  7. Teda to je naprostá nádhera, uplně smekám! A o tom spodku černém - z datlí a tak - jsem v životě neslyšela, určitě to vyzkouším, díky!:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dort vypadá skvěle, jen mi nejde do hlavy, že kakao s vodou ( a sladidlem) udělá takový krém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde to, jen musíš vychytat tu konzistence. Zkus a uvidíš ;)

      Vymazat
  9. Ten je teda nádhernej, budu si muset pořídit něco na mletí mandlí a spol.! Jsi moc šikovná.

    OdpovědětVymazat
  10. vypadá to super, jenom holandské kakao není raw (nerýpám, jen to chci poznamenat :) )

    OdpovědětVymazat
  11. líbí se mi, jak to jídlo umíš nazdobit. dostala jsem na to chuť, asi taky někdy udělám :)
    mindofordinarygirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. krásnější dort jsem dlouho neviděla :3 a moc se mi líbí fotka s prckem :)

    OdpovědětVymazat
  13. Bože to je nádhera! Možem sa ťa opýtať aký má priemer ten korpus? :) Zajtra mám narodeniny, tak budem v najbližšej dobe robiť tortu, tak sa pozerám po nejakých zdravších alternatívach a táto tvoja je úžasná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tadyta formička je malá - asi 10cm. Ale těsto výjde zhruba na 2 takové ;)

      Vymazat
  14. už to tu padlo, ale než něco označíš za raw, měla by sis k tomu něco načíst a ne podávat zavádějící informace... co takhle nepražené kakao hm?

    OdpovědětVymazat
  15. Dortik uzasny a ten braska....takovy roztomiloucky bobisek :))) a to ja prosim na deti moc nejsem!

    OdpovědětVymazat
  16. včera som robila, torta bola VYNIKAJÚCA !!! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Děláš si srandu? Je to výýýborný! Teď se tim láduju a budu mít co dělat, abych to nezbaštila celý :D :D Děkuju!!!!

    OdpovědětVymazat
  18. No to je opravdu krasa! Doma zrovna nemam kakao, zkusim pridat Caro :) Vice takovych mnam receptu a fotek! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)