Poprvé jsem dnes vyzkoušela černou čočku a řekla jsem si, že je to ideální příležitost podělit se o mou zkušenost i s vámi. Je to totiž pro mnohé určitě poměrně netradiční surovina a málokdo si na její přípravu asi troufne. I já týdny bádala nad tím, kam ji zakomponovat. Nakonec to dopadlo jako vždy naprostou improvizací. Ale ty mi doposud stejně vycházejí nejlépe! Vznikl z toho tedy tento netradiční oběd, který však podle mě potěší každého milovníka zdravých a kvalitních potravin :)
na 3 porce
140g jáhel
70g černé čočky
200g přírodního tofu
fazolové lusky (lze použít mražené)
olivový olej
koření dle chuti
Postup přípravy:
Jáhly vařte společně s čočkou v osolené vodě cca 20minut a pak nechte dalších 20 minut dojít pod pokličkou. Tofu nakrájejte na kostičky, promíchejte s olivovým olejem (cca 1-2lžíce) a kořením dle chuti (sůl, pepř nebo nějaká směs koření). Nechte alespoň hodinku odležet a poté orestujte na pánvi. K tofu přidejte fazolové lusky a poté vše smíchejte
s uvařenými jáhly a čočkou.
Černá čočka je skvělá díky své rychlé přípravě - nemusí se předem namáčet. Navíc má zajímavou chuť a při vaření se nerozvaří tolik jako čočka červená. K dostání je například v drogerii DM nebo ve zdravých výživách. Možná i v nějakém supermarketu (nemám však ověřeno). Navíc je zdrojem velkého množství minerálů (železo, selen, fosfor, zinek)
a vitamínu B6, obsahuje vysoký podíl vlákniny a celkově se řadí ke zdravým luštěninám, které mnozí z nás nemají příliš
ve zvyku zařazovat do svého jídelníčku :)
a vitamínu B6, obsahuje vysoký podíl vlákniny a celkově se řadí ke zdravým luštěninám, které mnozí z nás nemají příliš
ve zvyku zařazovat do svého jídelníčku :)
Dokonalá kombinace, přesně tohle miluji! 100% vyzkouším, surivny mám všechny, nic mi nebrání =) děkuji za tip;)
OdpovědětVymazatNa uvaření jáhel se chystám už asi půl roku a pořád nevím co.. Tak díky za tip :-)
OdpovědětVymazatJáhly jsem ještě neměla, ale čočku mám ráda:)
OdpovědětVymazatTo vypadá úžasně, čočku mám ráda, ale černou jsem ještě neměla. Ale určitě ji zkusím. Díky za tip. :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatTie jáhly mám doma a nikdy som nevedela ako ich mám využiť :)) Toto vyzera super :)) konečne ich asi využijem :)
OdpovědětVymazathrozně by mě zajímalo, jestli používáš i nějaké koření ke všem těm slaným jídlům...:) jestli ne, tak máš můj obdiv, protože já bez nich (rozmarýn/koriandr/pepř ...) taková jídla jíst nemůžu:D
OdpovědětVymazatVětšinou jen sůl pepř nebo grilovací koření. Občas kari nebo něco takového, či nějakou směs. Ale v poslední době kořením čím dál tím méně :)
Vymazat