neděle 24. listopadu 2013

JABLEČNÝ CHLÉB


Přeji pěkné nedělní ráno!
A dnes to bude rovnou s receptem na dobrotu, která je jako dělaná na nedělní snídani - jablečný chléb. Nápad na jeho zpracování jsem dostala tak nějak náhodou, když jsem přemýšlela, jak zužitkovat jablečné pyré, které jsem si pořídila na zkoušku v DMku
(a rovnou v mega 700g verzi :D)
. Vzpomněla jsem si, že jsem o jablečném chlebu už kdesi četla a rozhodla jsem se, že jej vyzkouším také. A dobře jsem udělala. Je to zase něco úplně jiného, trošku netradičního, ale přesto skvělého. Jo a už jsem řekla, že je to vlastně i zdravé? Žádné zbytečné cukry ani zlé tuky zde nenajdete. Takže bez výčitek prosím! ;) 

Receptem jsem se inspirovala  TADY


Budete potřebovat:
150g celozrnné mouky
75g hladké mouky
3/4 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
2 lžičky skořice
3/4 lžicky mletého muškátového oříšku
1 lžička vanilky - sypaná nebo tekuté aroma
30-50g sirupu z agáve/medu/javorového s./cukru
200g jablečného pyré
2 vejce
2-4 jablka (cca 280g)


 
Postup přípravy
V jedné míse smícháme suché suroviny - mouky, jedlou sodu, skořici, sůl, muškátový oříšek a vanilku (pokud máte sypanou).
V druhé míse rozmícháme vejce s jablečným pyré a agáve sirupem - já použila cca 30g agáve a dále dosladila sladidlem na pečení - slaďte tedy dle svých chutí a možností ;) Těsto bude o něco hutnější, ale toho se není třeba bát. Nakonec do něj vmíchejte
na kostičky nakrájená oloupaná jablka. Pečte zhruba 30minut při 180 stupních.


Tento chléb není příliš sladký, ale to je podle mě spíše plus - o to více vynikne chuť jablek. Je krásně vláčný a každé kousnutí zpestří nějaký ten kousek jablka. A v kombinaci s tvarohem a mandlovým máslem chutná naprosto dokonale! :)



Energetické hodnoty:

Na celý chléb: 5593Kj, 36g bílkovin, 246g sacharidů, 17g tuků
Na 1 plátek - cca 1/10: 559Kj, 3,6g bílkovin, 24,6g sacharidů, 1,7g tuků



Podávat můžete například s tvarohem a ořechovým máslem :)


17 komentářů:

  1. No tak ten bych si dala HNED :D sakra ja se nehnu z kuchyne ty tri tydny co budu doma ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se ti povedl, hned bych si ho dala. Takový jsem už obdivovala u Lucie (delicious-blog), která ho taky pekla :)
    Jinak to pyré z dm je fakt dobré, ráda jsem si ho dávala na opečený toastový chléb s medem a skořicí :)

    OdpovědětVymazat
  3. vyzivabiochemicky.blogspot.com24. listopadu 2013 v 8:59

    mňam, sakra to vypadá ale dobře! Nedávno jsem řešila stejnou situaci s pyre z DMka, měla jsem ho tady už rok a pořád nevěděla pořádně na co ho využít. Nakonec bylo nejlepší na celozrnné lívance, ale vědět o tomhle receptu, hned měnim :))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten vypadá nádherně. Budu ho muset vyzkoušet, díky.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadáto skvěle :-) Někdy ho vyzkouším :-) Ideálně by se hodil na léto, kdy mám na zahradě jablek, ž nevíme, co s nima a nestíháme je zpracovávat :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzerá to super :) vyskúšam ho
    FashionEaterLoves
    Baby predávam Samsung Galaxy S3 v prípade záujmu sa ozvite na email dara.gesko@gmail.com :))

    OdpovědětVymazat
  7. Ježiš, vypadá to skvěle. To budu muset někdy vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  8. Nene, koukám že dnes jsme měly podobné pečící móresy!

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjoo:)) o jablečném chlebu jsem ještě neslyšela!! To musí být mňamka!! D9ky za inspiraci:))

    OdpovědětVymazat
  10. vypadá skvěle! pečeš ho prosím na plechu jen tak že vyliješ těsto, nebo v nějaké formě? :) díky

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem ráda že jsem na tvou stránku narazila, takovéhle recepty miluju ! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vyzkoušeno, chutná SKVĚLE!!:)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    kde bych sehnala 30-50g sirupu z agáve/medu/javorového s./cukru?

    OdpovědětVymazat
  14. Vynikající, už jsem ho dělala několikrát a je to bomba :) děkuji moc za tento recept.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)