neděle 13. října 2013

PODZIMNÍ JABLEČNO-HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Ten prostě musíte zkusit! K podzimu se hodí naprosto perfektně a něco tak dobrého už jsem vážně dlouho nejedla - a že já jím plno dobrých věcí! :D Recept mě zaujal na první pohled v aktuálním Albert magazínu. Bylo jasné, že ten prostě musím upéct, protože přesně po něčem takovém mé chuťové buňky prahly. Jen jsem si jej jako vždy trošičku upravila podle sebe. Po ochutnání první porce se vám samozřejmě musím hnedka s tímto receptem pochlubit. Takže ne, že jej nevyzkoušíte! :)




Budete potřebovat:

Na těsto:
200g hladké mouky
200g celozrnné mouky
75g moučkového (či třtinového/kokosového) cukru
150g másla
80g dýňového pyré (pokud nemáte, pak dejte místo 150g másla 200g)
skořice
+1 žloutek rozšlehaný s 1 lžící mléka na potření těsta

Na ovocnou náplň:
4 hrušky
4 jablka
2 vanilkové cukry
1 lžička skořice
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička mleté vanilky/vanilkového aroma
125ml vody

Na ořechovou náplň:
110g opražených vlašských ořechů
1 lžíce agáve sirupu (nebo 1 lžíce cukru)
1 lžíce mouky


Postup přípravy:
Nejprve si připravíme těsto - mouky, cukr, skořici, máslo a dýňové pyré smícháme a na vále vypracujeme těsto. Pokud nemáte, můžete místo dýňového pyré přidat 50g másla - já mám dýně ještě skoro plnou ledničku, takže ji využívám, kde to jen jde a zde alespoň nahradila část másla :) Vypracované těsto dáme na 30 minut chladit do lednice a mezitím si můžeme připravit náplně.

Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Přidáme je do většího hrnce, promícháme s cukrem, skořicí, zázvorem, vanilkou a zalijeme 125ml vody. Vaříme cca 10minut, dokud ovoce nezměkne. Případnou přebytečnou vodu slijeme. Ořechovou náplň připravíme tak, že nejprve opražíme vlašské ořechy na pánvi. Poté je nahrubo nasekáme a smícháme se sirupem či cukrem a moukou.

Na řadu přichází zpracování těsta. 1/4 si odložíme bokem a zbylou část vyválíme na plát hrubý cca 5mm. Ten vyložíme do předem vymazané dortové formy na dno i na boky. Dno propícháme vidličkou a takto připravené těsto necháme dalších 10-15minut chladit. Poté jej vyjmeme z lednice, na těsto položíme pečící papír a zatížíme fazolemi. Takto pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 20 minut dozlatova.

Po 20 minutách těsto vytáhneme a odebereme pečící papír s fazolemi. Do formy nejprve přidáme ořechovou náplň a na ní pak náplň ovocnou. Vrch formy poklademe zbylou 1/4 těsta, ze které můžete buď vytvořit proužky, nebo jako já třeba srdíčka :) Těsto pak potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a pečeme dalších 20 minut. Pak už jen stačí nechat chvilku vychladnout a můžete podávat.




21 komentářů:

  1. to je taková nádhera, až z toho oči přecházejí :D ten zázvor v té náplni tam určitě dělá strašně zajímavou chuť, Albert je koumák :DD

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá neskutečně dobře! :)
    Určitě ho upeču, až přijedu domů a budu mít čas (a ten se na pečení najde vždycky, i kdyby to mělo být v noci :D)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to musím na 100% vyzkoušet! Vypadá to skvěle :-) A tak nějak podzimně :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tiež som po tom recepte pokukovala v Albert magazíne. Tak ale tento tvoj ten je WOOOW, skoro som padla zo stoličky, keď na mňa vykukla tá fotka.. Bože, nechceš mi kúsok priniesť? Sliny mi tečú až na zem :D

    OdpovědětVymazat
  5. KRÁSA!!! Jen kdybych na takové pečení měla ten ČAS.. a také by to chtělo trochu té tvojí zručnosti, já totiž zvládnu udělat maximálně bublaninu když "poplácám" všechno dohromady a vyliju na plech.. tohle vypadá moc krásně ale asi je to piplačka co? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nemám skoro čas, dneska je to po hodně dlouhé době. Mám konečně den volna, takže jsem si řekla, že něco upeču :) A zas taková piplačka to nebyla, zabere to cca 1-2 hoďky a mezitím jsem stihla i poklidit a udělat oběd ;)

      Vymazat
  6. Tak ten se ti teda povedl, když jsem poprvé viděla na fb, tak jsem jen valila oči :)
    Jsi hrozně šikovná a líbí se mi vaření v duchu podzimu. Z dýně jsem ještě nikdy nic nedělala (jen pekla, nechutnala mi...), ale takovém dortu bych ji třeba ani nepoznala. Ta náplň je božská, mám ráda málo těsta a hodně ovoce. Jen moc nemusím vanilkový extrakt v kombinaci se skořicí a zázvorem.
    úžasný recept, úžasný dort od skvělé pekařky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, ono ten zázvor+skořice+vanilka tam nijak výrazně nevynikají, apíše to tak jemně dolaďují, takže se není čeho bát :) Já miluji právě takovéto obyčejné těsto na styl lineckého a k tomu ta náplň...lahoda no :)

      Vymazat
  7. Vypadá nádherně! :) Příští víkend upeču :)

    OdpovědětVymazat
  8. ten vypadá uplně geniálně!! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Chutiť musí úžasne, ale jeho výzor nepredbehne asi nič. Totálne najviac rozkošné sú tie srdiečka, to musí byť normálne škoda zjesť :D

    OdpovědětVymazat
  10. Hned by se zakousla :D ! vypadá báječně

    OdpovědětVymazat
  11. nádhera !!! není recept od tebe co by nevypadal lákavě !!! ale od zítřka si vyhlašuju měsíc i bez zdravých buchet/koláčků apod. takže budu slintat aspoň nad obrázkem :)

    OdpovědětVymazat
  12. Péct se mi to nechce, ale vypadá to hodně dobře....

    OdpovědětVymazat
  13. Mňam, to bych si hned dala:) jen by mi to asi chutnalo víc bez těch oříšků:D protože ty já mpc nemusim, hlavně vlašské:D Ale je super, že děláš recepty takhle hezky podle ročního období:))

    OdpovědětVymazat
  14. Oo, panejo. To vypadá úžasně !! Děkuju za tip. Tohle rozhodně zkusím !! Už se těším na večerní podzimní pohodu s touto dobrotou !!

    OdpovědětVymazat
  15. Páni, ten fypadá fakt zatraceně super! Když si představím kombinaci pečených hrušek a jablek, hmm dobrota. A máš to hezky vyfocené:-)

    OdpovědětVymazat
  16. ahojte holky:) koukněte na můj blog prosím :) .. jinak hezký blog:)
    http://fashioninthewonderland.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)