Ten prostě musíte zkusit! K podzimu se hodí naprosto perfektně a něco tak dobrého už jsem vážně dlouho nejedla - a že já jím plno dobrých věcí! :D Recept mě zaujal na první pohled v aktuálním Albert magazínu. Bylo jasné, že ten prostě musím upéct, protože přesně po něčem takovém mé chuťové buňky prahly. Jen jsem si jej jako vždy trošičku upravila podle sebe. Po ochutnání první porce se vám samozřejmě musím hnedka s tímto receptem pochlubit. Takže ne, že jej nevyzkoušíte! :)
Budete potřebovat:
200g hladké mouky
200g celozrnné mouky
75g moučkového (či třtinového/kokosového) cukru
150g másla
80g dýňového pyré (pokud nemáte, pak dejte místo 150g másla 200g)
skořice
+1 žloutek rozšlehaný s 1 lžící mléka na potření těsta
Na ovocnou náplň:
4 hrušky
2 vanilkové cukry
1 lžička skořice
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička mleté vanilky/vanilkového aroma
125ml vody
Na ořechovou náplň:
110g opražených vlašských ořechů
1 lžíce agáve sirupu (nebo 1 lžíce cukru)
1 lžíce mouky
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme těsto - mouky, cukr, skořici, máslo a dýňové pyré smícháme a na vále vypracujeme těsto. Pokud nemáte, můžete místo dýňového pyré přidat 50g másla - já mám dýně ještě skoro plnou ledničku, takže ji využívám, kde to jen jde a zde alespoň nahradila část másla :) Vypracované těsto dáme na 30 minut chladit do lednice a mezitím si můžeme připravit náplně.
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Přidáme je do většího hrnce, promícháme s cukrem, skořicí, zázvorem, vanilkou a zalijeme 125ml vody. Vaříme cca 10minut, dokud ovoce nezměkne. Případnou přebytečnou vodu slijeme. Ořechovou náplň připravíme tak, že nejprve opražíme vlašské ořechy na pánvi. Poté je nahrubo nasekáme a smícháme se sirupem či cukrem a moukou.
Na řadu přichází zpracování těsta. 1/4 si odložíme bokem a zbylou část vyválíme na plát hrubý cca 5mm. Ten vyložíme do předem vymazané dortové formy na dno i na boky. Dno propícháme vidličkou a takto připravené těsto necháme dalších 10-15minut chladit. Poté jej vyjmeme z lednice, na těsto položíme pečící papír a zatížíme fazolemi. Takto pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 20 minut dozlatova.
Po 20 minutách těsto vytáhneme a odebereme pečící papír s fazolemi. Do formy nejprve přidáme ořechovou náplň a na ní pak náplň ovocnou. Vrch formy poklademe zbylou 1/4 těsta, ze které můžete buď vytvořit proužky, nebo jako já třeba srdíčka :) Těsto pak potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a pečeme dalších 20 minut. Pak už jen stačí nechat chvilku vychladnout a můžete podávat.
to je taková nádhera, až z toho oči přecházejí :D ten zázvor v té náplni tam určitě dělá strašně zajímavou chuť, Albert je koumák :DD
OdpovědětVymazatvypadá neskutečně dobře! :)
OdpovědětVymazatUrčitě ho upeču, až přijedu domů a budu mít čas (a ten se na pečení najde vždycky, i kdyby to mělo být v noci :D)
Tak to musím na 100% vyzkoušet! Vypadá to skvěle :-) A tak nějak podzimně :-)
OdpovědětVymazatVypadá skvěle! :))
OdpovědětVymazatTiež som po tom recepte pokukovala v Albert magazíne. Tak ale tento tvoj ten je WOOOW, skoro som padla zo stoličky, keď na mňa vykukla tá fotka.. Bože, nechceš mi kúsok priniesť? Sliny mi tečú až na zem :D
OdpovědětVymazatKRÁSA!!! Jen kdybych na takové pečení měla ten ČAS.. a také by to chtělo trochu té tvojí zručnosti, já totiž zvládnu udělat maximálně bublaninu když "poplácám" všechno dohromady a vyliju na plech.. tohle vypadá moc krásně ale asi je to piplačka co? :-D
OdpovědětVymazatTaky nemám skoro čas, dneska je to po hodně dlouhé době. Mám konečně den volna, takže jsem si řekla, že něco upeču :) A zas taková piplačka to nebyla, zabere to cca 1-2 hoďky a mezitím jsem stihla i poklidit a udělat oběd ;)
VymazatTak ten se ti teda povedl, když jsem poprvé viděla na fb, tak jsem jen valila oči :)
OdpovědětVymazatJsi hrozně šikovná a líbí se mi vaření v duchu podzimu. Z dýně jsem ještě nikdy nic nedělala (jen pekla, nechutnala mi...), ale takovém dortu bych ji třeba ani nepoznala. Ta náplň je božská, mám ráda málo těsta a hodně ovoce. Jen moc nemusím vanilkový extrakt v kombinaci se skořicí a zázvorem.
úžasný recept, úžasný dort od skvělé pekařky :)
Díky, ono ten zázvor+skořice+vanilka tam nijak výrazně nevynikají, apíše to tak jemně dolaďují, takže se není čeho bát :) Já miluji právě takovéto obyčejné těsto na styl lineckého a k tomu ta náplň...lahoda no :)
Vymazatšikulka :) povedl se
OdpovědětVymazatVypadá nádherně! :) Příští víkend upeču :)
OdpovědětVymazatten vypadá uplně geniálně!! :)
OdpovědětVymazatChutiť musí úžasne, ale jeho výzor nepredbehne asi nič. Totálne najviac rozkošné sú tie srdiečka, to musí byť normálne škoda zjesť :D
OdpovědětVymazatHned by se zakousla :D ! vypadá báječně
OdpovědětVymazatnádhera !!! není recept od tebe co by nevypadal lákavě !!! ale od zítřka si vyhlašuju měsíc i bez zdravých buchet/koláčků apod. takže budu slintat aspoň nad obrázkem :)
OdpovědětVymazatPéct se mi to nechce, ale vypadá to hodně dobře....
OdpovědětVymazatMňam, to bych si hned dala:) jen by mi to asi chutnalo víc bez těch oříšků:D protože ty já mpc nemusim, hlavně vlašské:D Ale je super, že děláš recepty takhle hezky podle ročního období:))
OdpovědětVymazatOo, panejo. To vypadá úžasně !! Děkuju za tip. Tohle rozhodně zkusím !! Už se těším na večerní podzimní pohodu s touto dobrotou !!
OdpovědětVymazatPáni, ten fypadá fakt zatraceně super! Když si představím kombinaci pečených hrušek a jablek, hmm dobrota. A máš to hezky vyfocené:-)
OdpovědětVymazatahojte holky:) koukněte na můj blog prosím :) .. jinak hezký blog:)
OdpovědětVymazathttp://fashioninthewonderland.blogspot.com/
Vypadá dokonale :-)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky