středa 23. října 2013

AVOKÁDOVO-BANÁNOVÉ BROWNIES

 Jakmile jsem viděla, že má být v akci avokádo, okamžitě jsem si vzpoměla na ty stovky receptů na avokádové brownies, na které neustále narážím. A tak jsem uznala, že tato jedinečná sleva mě nemůže nechat chladnou a hned jsem si pro pár kousků taky zaběhla. U receptu jsem naprosto imrpovizovala, jako to už dělám poslední dobou pokaždé. A světe div se, ono se to povedlo! Skvělé, nadýchané brownies, bez přídavku cukru a s minimem mouky. Co víc si přát? :)


Budete potřebovat:

3 vejce
1 a 1/2 banánu (cca 160g)
1 avokádo (120g)
50g kakaa
60g celozrnné mouky
20g hořké čokolády
1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy:
Vejce rozšlehejte a přidejte k nim banán a avokádo, které jste předem zvlášť rozmačkali (stačí vidličkou). K této mokré směsi vmíchejte kakao, mouku a prášek do pečiova. Těsto přelijte do menší kulaté (nebo klidně i jiné) formy a přidejte kousky hořké čokolády. Pečte zhruba 25 minut při 180-200 stupních.


Energetické hodnoty:

Na celý koláč: 4421Kj (1053Kcal), 40g bílkovin, 100g sacharidů, 50g tuků
Na 1/8: 553Kj (132Kcal) , 5g bílkovin, 12,5g sacharidů, 6g tuků


Na snídani s ovocem a jogurtem :)


42 komentářů:

  1. Avokádo mi nechutná, ale v brownies by mohlo posloužit dobře :) Hmmm, zvážím, ale asi to vážně zkusím :D:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ak uvidím niekde ešte nejaký post s avokádovými brownies, budem to brať už nielen ako znamenie, ale priamu narážku, že ich znovu musím urobiť. Piekla som ich už snáď pred pol rokom a treba to zmeniť :D
    Tvoje brownies vypadá super!

    OdpovědětVymazat
  3. To je krása, hned bych ti to snědla :-D Avokádo jsem zatím měla jenom jednou, kdysi dávno, dělala jsem z něj pomazánku. Asi ho zase koupím :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dělala jsem jednou jen avokádové brownies a ty byly úžasné. Ale s banánem mohou být ještě lepší! Takže určitě vyzkouším. A chtěla bych se zeptat.. kde jsi koupila (a za kolik) tu formu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je z časopisu pečené dobroty - mamka měla předplatné, tak nám to chodilo a vždy u toho bylo něco na pečení. Ale prodává se to i běžně na stáncích - každý měsíc tam je něco jiného :)

      Vymazat
  5. Jé a kde mají avokádo v akci? Abych hned pro něj běžela a upekla brownies. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli v Albertu za 15,90Kč, ale myslím, že už akce skončila. Ale tak bývá celkem často a třeba v Kauflandu mívají levné pořád :)

      Vymazat
  6. mňam, od tebe vypadá fakt všechno super ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tenhle recept si naplánuju na podzimní prázdniny, už se těším! Miluju totiž vše z čokolády a vše co ji obsahuje :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo taky to vidim takhle nějak, kolem podzimek ;) :D

      Vymazat
    2. Pak se pochlub na insta Kaji :))

      Vymazat
    3. pokusím se :) akorát netuším, kdy to bude, snad po prázdninách, ale jak mám teď omezené vaření tak nevím, jak mi to vyjde :/

      Vymazat
  8. No, povedlo se ti to! ♥
    Kde jsi koupila ty čokoládové kousíčky? Já už na ně narazila na více blozích, ale ještě mě nenapadlo je jít koupit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem je dlouho sháněla a teď to byla celkem náhoda - je to vlastně čokoláda na fondue, co jsem kupovala mamči k narozeninám. Prodávají to v obchodě Nanu-Nana, tak sjem vzala sáček hořké i pro sebe :)

      Vymazat
  9. Ahoj, dnes jsem brownies zkoušela, ale je hrozně hořké, netušíš proč?
    Měj se Terka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedala jsi méně těch banánů? Nebo méně zralých? Možná to dostatečně nedosladily. Příště můžeš teda přidat ještě něco na doslazení ;) Ono tam žádný cukr ani jiné sladidlo není a kakao je samo o sobě hořké. Mě celkem stačilo, jak to dosladily ty banány :)

      Vymazat
    2. Ahoj, taky jsem ho měla hořké, příště asi méně kakaa.

      Vymazat
  10. Jéé brownies jsem nedělala taaak dlouho.. hned to musím napravit :D
    A jinak MOC oceňuji ty energetické a nutriční hodnoty.. hnedka vím kolik kousku si mužu dopřát :D

    OdpovědětVymazat
  11. Před chvílí jsem dopekla, tak se těším na zítřejší ráno :) Voní to nádherně! Jo a snídaňovej talíř s duhovýma proužkama je hrozně hezkej! :) Kde pořád bereš tak hezký nádobí? :D

    OdpovědětVymazat
  12. mňam, hned ráno ho upeču, budu ho mít hezky čerstvý ke snídani:) budu určitě skákat kolem pekáčku, než vychladne jako šašek :D a nechám si i na úterní snídani, zbytek odvezu mamce, aby mě to tu nedráždilo :D

    OdpovědětVymazat
  13. Jak prosím Tě zjišťuješ nutriční hodnoty u toho, co si vyrobíš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najdu kalorické hodnoty všech potravin a pak to sečtu ;)

      Vymazat
  14. Mohlo by to jít i tak, že bych z bílků vyšlehala sníh?

    OdpovědětVymazat
  15. sečteš kalorie všech použitých surovin na celý (např. koláč) a pak to vydělíš počtem kousků, aby to vyšlo na jeden kousek nebo číslem, který ten kousek váží? Na matiku jsem expert :D

    OdpovědětVymazat
  16. upečeno! čekám až to vychladne a bude ochutnávka, hmmm :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Dneska jsem to upekla a uplně hnusné:( asi moc kakaa a malo bananu ale pridala jsem tam i cukr, no skoda:/

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, dneska jsem brownies pekla, ale uvnitř jsem to měla mokré. Měla jsi to taky takové? Dávala jsem přesně tolik ingrediencí, jak píšeš, tak nevím, kde se stala chyba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trošku asi jo - ale to mi nevadí, tak se mi to totiž zdá nejlepší ;) Ono to dělá ten banán a avokádo ;)

      Vymazat
    2. Brownies takové být mají. Zdají se nedopečené, ale když je necháš přes noc, získají takovou tu mazlavou konzistenci, kterou mít mají (pole toho, co jsem slyšela já)

      Vymazat
  19. Takže-včera jsem dělala tento recept a VELICE RÁDA bych se podívala, kdo to dokáže sežrat!!! Je to tak hořké (mimochodem držela jsem se naprosto přesně v gramech jako jsi použila ty!) ŽE SE TO NEDÁ ŽRÁT !!!! Můžu to celé vyhodit! A to jsem to polila jogurtem oslazeným javorovým sirupem. Přidej do toho receptu nějaké sladidlo jinak ti to tady otříská někdo další ! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak pardón teda...já to "sežrala" a chutnalo mi to :) Pokud to potřebuješ sladší, tak si to klidně oslad dle libosti ;)

      Vymazat
  20. Přidala jsem trochu javorovýho sirupu na doslazení, protože banány byly málo zralý. Každopádně díky za recept, voní to úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  21. Týjo... je to fakt nehorázně dobrý... Ale příště dám poloviční porci kakaa, na mě je to moc, ale s jogurtem k snídani je to vážně dokonalé, ale vážně, kakaa je tam moc... i když na druhou stranu chápu, že originální brownies jsou taky docela dost kakaové... takže to tak má asi být... :D Moc děkuju za recept, určitě jsem nedělala naposledy...!

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj, myslíš, že by šlo nahradit avokádo jemně nastrouhanou cuketou? Mám jich teď doma hrozně moc a už nevím co s nimi... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by to neměl být problém, cuketové brownies jsou taky vcelku běžné. Jen si pohlídej konzistenci, aby to nebylo moc tekuté nebo naopak ;)

      Vymazat
  23. Dala jsem místo mouky 100 gr. rozemletých lískových ořechů, kakaa jsem dala míň a trochu přisladila medem. Z bílků jsem vyšlehala sníh a je to vynikající! Děkuju za inspiraci. Martina

    OdpovědětVymazat
  24. Vubec to neni dobré, přiste bych pridala více cokolady, mene mouky a idealne neco na doslazeni (fiky) a vice avokada a mene bananu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)