sobota 3. srpna 2013

UNIVERZÁLNÍ DÝŇOVÉ PYRÉ: JEDNA DÝNĚ - MNOHO VARIACÍ

Do obchodů se vrátila dýně a s ní i má tvořivost. Loni jsem si tuhle dobrotu oblíbila a letos při první příležitosti navázala na její hojné využívání. Základ je jasný - udělám dýňové pyré a pak jej využívám různými způsoby. Na sladko? Na slano? Jakkoliv! A na základ vám postačí pouhé 2 suroviny! Pak už je na vás, jak pyré využijete. Zde vám přináším první dávku inspirací, ale věřím, že než skončí sezóna (která ještě ani pořádně nezačala!), dočkáte se i dalších dílů dýňového tvoření :)

 
 
Základní dýňové pyré:

1 dýně
1 kokosové mléko (165ml - za 16Kč např v Bille)

A to je vše co potřebujete!
Postup je takový, že nakrájíte dýni na kostičky, zalijete vodou a uvaříte do měkka. Poté vodu slijete (nechte si ji tam pouze trošku a zbytek vývaru si ještě odložte bokem) a dýni rozmixujete ponorným mixérem. Přilijte ještě kokosové mléko a dál mixujte. V případě potřeby doplňte i trochu odloženého vývaru - pyré by nemělo být příliš řídké, spíše hustší. Pokud nechcete používat kokosové mléko, můžete jej nahradit třeba zakysanou smetanou. Ale určitě bych doporučila právě to kokosové mléko, dodá to skvělou jemnou chuť :)





1. DÝŇOVÁ POLÉVKA
Pyré jemně osolte a opepřete. Můžete doplnit o slunečnicová či dýňová semínka, případně i o kousek pečiva. 


2. OVESNÁ KAŠE S DÝNÍ
Uvařte ovesnou kaši tak, jak jste zvyklí. Dýňové pyré oslaďte - například sirupem z agáve, medem, kokosovým cukrem... Přidejte jej na kaši a doplňte o oříšky a sušené ovoce - perfektní je to třeba se švestkami a kešu :)


3. PEČENÁ DÝŇOVÁ KAŠE/DÝŇOVÉ MÜSLI TYČINKY
 K dýňovému pyré přidejte ovesné vločky, oříšky, sušené ovoce a opět oslaďte. Volba surovin je na vás - já nakombinovala sušené švestky, meruňky, kešu, mandle a slunečnicová semínka. Sladila jsem medem s guaranou. Směs pak dejte zapéct. Je jen na vás, jestli si to pak ve výsledku nakrájíte na dýňové müsli tyčinky či to pojmete jako zdravý pečený dezert či pečenou ovesnou kaši na snídani :)


9 komentářů:

  1. Asi si udělám tu pečenou kaši, ještě jsem si kousek dýně schovala a rodiče mi večer přivezou další:D:)
    Super recepty, dala bych si polévku, ale je mi fakt hrozné vedro:D

    OdpovědětVymazat
  2. Super inšpirácie, na dyňu sa už veľmi teším, mám v pláne tiež s ňou niečo kúzliť. Predvčerom mi mamka uvarila najlepšiu polievku na svete a preto verím, že táto s kokosom bude tiež famózna :) Teším sa na ďalšie recepty ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Bezva recepty, ale mám dýni spojenou spíš s chladnějším počasím, jako jídlo na zahřátí, což teď opravdu potřeba není :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jediné, co by mě teda lákalo vyzkoušet je asi ta pečená dýňová kaše. Mělla jsem dýňovou polévku a moc mi nejela, ale tohle by mohlo být fakt dobrý;))

    OdpovědětVymazat
  5. Jedna dýně mi zrovna trůní doma, tak jsem zvědavá, co z ní nakonec vymyslím :D Dýňová polévka je sice top, ale v těchto vedrech, nevím nevím :D

    OdpovědětVymazat
  6. dýni jsem nikdy neměla a ani jí tu neseženu.. jo kokosové mléko dělá zázraky, hodí se snad všude :)

    OdpovědětVymazat
  7. dyňu zbožnujem, takže nový recept padne vždy vhod, vďaka :)

    OdpovědětVymazat
  8. To kokosové mléko mě tak zaujalo :O Až půjdem do Billy, porozhlédnu se po něm :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)