čtvrtek 15. srpna 2013

DOMÁCÍ POHANKOVÝ CHLÉB


Jelikož jsem si koupila pohankovou mouku, bylo jisté, že ji musím hned otestovat. A volba padla v první řadě především na nějaké to domácí pečivo. A tak jsem se dala do pečení chleba - díky bohu za domácí pekárnu! - a upekla si výbornou, čerstvou snídani na následující ráno. Chléb je úžasně vláčný a ačkoliv to při míchání vypadalo spíše jako nějaká řídká hmota než kompaktní těsto, vyvedl se nakonec opravdu dokonale :)


Budete potřebovat

500ml vody (ale mohlo by stačit i 350-400ml - viz. dále v popisu receptu)
3 lžíce oleje
3 lžíce octa
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1 lžička sušeného droždí
300g pohankové mouky
350g jiné mouky - celoznná, špaldová, žitná, chlebová...
+ semínka dle chuti


Postup přípravy:
Kdo má jako já domácí pekárnu, tak to má snadné - suroviny nahází dovnitř, zapne program na pečení a víceméně má vystaráno.
Já během míchání jen kontroluji těsto a případně přidávám mouku nebo vodu dle potřeby - zde jsem dosypávala opravdu dost mouky (v původní receptu bylo celkem 500g, já rozhodně musela přidat), takže třeba nemusíte dávat na začátku až tolik vody. Nakombinovala jsem mouku pohankovou a přidala k ní žitnou chlebovou. Semínka jsem nasypala v hojném množství slunečnicová :)

No a pokud nemáte pekárnu - pak je to na vaše riziko. Za úspěch či neúspěch opravdu neručím. :D Ale risk je zisk! ;)

Na snídani :)

14 komentářů:

  1. Vypadá výborně! určitě zkusím :) Já když jsem peka chléb tak jsem ho měla strašně hutný, tak doufám, že tento bude výborný!

    http://letslovefood.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. ten je doslova k nakousnutí :D domácí pekárnu máme taky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten se Ti tedy povedl! A snídaně je dokonalá!

    OdpovědětVymazat
  4. Mmm, sušené kvasnice! Jak to vykynulo? Já se chystám na chlebík (i když jsem ho chtěla dělat bez pekárny, no nevím :D) a bojím se, že to se sušenýma nevykyne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já peču jenom se sušenýma a vždy bez problémů ;)

      Vymazat
  5. ach jo škoda že nemám domácí pekárnu :(

    OdpovědětVymazat
  6. Proč je to pohankový chléb, když pohankové mouky tam není ani většinové množství?? Jinak zdravý chléb se peče z klasického kvásku, ne z kupovaných kvasnic... V.

    OdpovědětVymazat
  7. Mně Váš chléb vyšel mnohem tmavší, než je na fotce, to jste měla mouku ze světlé nebo tmavé pohanky? A bohužel se mi nějak srazil, téměř nevykynul :(((

    OdpovědětVymazat
  8. Jak dlouho se peče,prosím a na kolik stupňů ?

    OdpovědětVymazat
  9. Zkuste připravené těsto dát do předem rozpáleného kastrolu.Pak zakryté přikrývkou pečte 30 min.Pak 20 min bez přikrývky.Pokud na povrchu se připaluje zakryjte alobalem , jen boky nechte volné.Pak nožem přejeďte kolem okraje a chléb by měl se dát vyklopit.Pokud se ještě drží dna dal bych na dno kolečko alobalu nebo papíru na pečení.Do těsta dávám hrst posekaných vlašských ořechů.

    OdpovědětVymazat
  10. Dik za recept, akorat si dovolim upozornit, ze na tom vyrazne strakatem pozadi jsou dost necitelna pismenka.

    OdpovědětVymazat
  11. PS: Ted po poslani komentu se to zmenilo a strakaty je jen okraj :-D! Mozna to bylo jen nejakym nastavenim stranek nebo meho pocitace... Tak hlavne, ze tady lze nakonec vse krasne precit!!! Diky.

    OdpovědětVymazat
  12. Je výborný, teď jsem jej dopekla, a doufám, že budu mít po něm nízkou glykemii 😀

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)