Dneska to bude 2v1 - počítám totiž s tím, že krekry byste jen tak samotné nejedli a stejně tak pomazánku. Proto mám pro vás rovnou tip na to, jak to servírovat dohromady. Věřím, že vás tato kombinace nezklame stejně jako nezklamala mě. Krekry mi navíc zachutnaly natolik, že už dnes plánuji upéct druhou várku :)
1 hrnek celozrnné mouky
1/4 hrnku vody
1/4 hrnku oleje
1 lžíce chia semínek
2 lžíce bílého sezamu
2 lžíce černého sezamu
2 lžíce lněných semínek
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
Nejprve smícháme vodu s chia semínky a necháme alespoň 3 minuty odstát, aby se vytvořil hustší gel. Mouku smícháme se semínky, práškem do pečiva a solí. Poté přilijeme olej a vodu s chia semínky. Důkladně promícháme a vytvoříme těsto. To pak rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrajujeme krekry libovolných tvarů. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 15 minut při 180 stupních.
*semínka do krekrů můžeme použít jakákoliv dle chuti ;)
Podáváme například k pomazánce nebo k zeleninovému salátu:
POMAZÁNKA ZE SLUNEČNICOVÝCH SEMÍNEK A RAJČAT:
50g slunečnicových semínek
100g cherry rajčat
50g sušených rajčat nakládaných v oleji
2 lžičky rajčatového protlaku
sůl, pepř
Rajčata nakrájíme na drobno a spolu s ostatními ingrediencemi mixujeme
v mixéru do hladka. Nic víc, nic míň a pomazánka je hotová :)
daly by se něčím nahradit (či úplně vypustit?) chia semínka? u nás bohužel nejsou k sehnání :(
OdpovědětVymazatNo oni to právě tak dobře propojí. Možná bys tam mohla dát vajíčko, které jsem já díky chia právě vypustila. Ale nemám to vyszkoušené ;) A chia bys sehnala v pohodě třeba na internetu ;)
Vymazataha aha, díky za tip :) určitě to vyzkouším, chia mám právě v plánu objednat hnedka po výplatě ;D díky za odpověď :)
VymazatDá se použít i lněné semínko, které stejně jako chia po namočení vytvoří gel.
Vymazatholky díky, zkusila jsem to tedy bez chia semínek a super, je to moc dobré:) budu dělat častěji, jelikož první plech zmizel do hodiny :D
Vymazata chia semínka jsi úplně vynechala, nebo jsi použila ta lněná? díky za odpověď :) Pavla
Vymazatchia doma zatím nemám, takže jsem je nahradila lněným :))
VymazatTo zní dost dobře, obojí se mi moc líbí. Křupou krekry, nebo jsou spíše mokřejší?
OdpovědětVymazatMokré nejsou, ale nijak zvlášť nekřupou ;)
VymazatOba recepty jsou skvělé a moc se mi hodí. Brzy je vyzkouším :)
OdpovědětVymazatTy krekry určitě vyzkouším.. mohly by být skvělý například k svačině do školy :)
OdpovědětVymazatTak to vypadá bezvadně :) Hned zítra (nebo dnes?) vyzkouším :) Černý sezam teda nemám, tak tam nejspíš šoupnu víc toho bílého :) A na pomazánku jsem obzvlášť zvědavá
OdpovědětVymazatV jednoduchosti je krása :))
OdpovědětVymazatvypadá to bezvadně, musím ty krekry vyzkoušet! :)
OdpovědětVymazatdokonalost :) bereš někde inspiraci nebo experimentuješ? :)
OdpovědětVymazatPomazánkou jsem se inspirovala na internetu. Krekry jsem taky někde zahlédla, ale recept jsem si vymyslela sama. Většinou tvořím podle toho, na co mám chuť a co je doma :)
VymazatWou - šikula jsi! Kéž bych měla více času ...
OdpovědětVymazat:) líbí se mi ta pomazánky, na krekry nemám ta chia semínka :/
OdpovědětVymazatJednoduché, krásné! :)
OdpovědětVymazatTak na obojí mi chybí nějaké ingredience. Ale pomazánku chci vyzkoušet. :) Jen se nějak stále děsím těch sušených rajčat, nemyslím si, že mi to bude chutnat - ani ovoce tak nejím. Dalo by se to nahradit normálními rajčaty? :)
OdpovědětVymazatSušených rajčat se neboj, ty jsou boží, vůbec ne jako sušené ovoce. Je to úplně něco jiného. Tedy alespoň ty nakládané v oleji, co kupuji já :) Ale klidně místo nich můžeš dát i normální rajčata - ty ale mají fakt jinou chuť ;)
VymazatMňam....:)
OdpovědětVymazatKrekry vypadají opravdu dobře. určitě to někdy vyzkouším :))
OdpovědětVymazatTy krekry vypadají jako z obchodu :O :))) Určitě to zkusím :) A tu pomazánku taky :)
OdpovědětVymazattu pomazánku rozhodně vyzkouším! pomazánky mám ráda a rajčata ještě víc! :)
OdpovědětVymazatthis looks so healthy! wish i could cook as good as you :)
OdpovědětVymazatMoc dobrý recepty! Akorát mě štve, že mám sušená rajčata v tom suchém stavu.. Myslíš, že by šla třeba do oleje nějak naložit? :D
OdpovědětVymazatUrčitě je můžeš naložit. Nebo použij i ta suchá a přidej třeba trošku oleje přímo při mixování ;)
VymazatAhojky :-) Nevíte kde bych sehnala příručku NEchci chybovat ? Vypadá, že se v této oblasti vyznáte :-) Ahoj Petra
OdpovědětVymazatJak jste to udělali bez těch CHIA semínek ? dali jste tam více těch lněných, a ty tedy nechali chvili ve vodě ? nebo jste to někdo zkusili nahradit těmi vejcemi ?
OdpovědětVymazatJe možné krekry udělat z ovesné mouky? Nebo to musí být nějaká jiná speciální? Moc děkuji za odpověď!
OdpovědětVymazatNemusí být speciální, stačí ovesná ;)
VymazatAhoj, kolik jsi z uvedené dávky upekla krekrů? díky :)
OdpovědětVymazatŽe bych ty krekry samotné nejedla? Haha...nemohla jsem se zastavit.. :-D A všechny jsem je nakonec snědla samotné, nic jsem na ně nepatlala, jen se zeleninou vedle.. :-) Byly dokonalý..!
OdpovědětVymazat