středa 6. února 2013

ZDRAVÁ BUCHTA S TVAROHEM A OVOCEM

Taky jste ten typ člověka, který miluje nejrůznější buchty, dezerty, zákusky,..? Já teda rozhodně a není to zrovna nejpraktičtější, když se člověk rozhodně hubnout :D Posledních pár dní jsem měla chuť na něco takového. Přemýšlela jsem o svý ozkoušených receptech jako je snídaňový koláč, celornné muffiny, zdravé brownies,.. Ale pořád to nebylo ono. Hledala jsem a našla, recept, který mě na první pohled zaujal tím, že i buchta může vzniknout ze samých zdravých věcí. A tady ho máte:




Budete potřebovat:
1 vejce
2 bílky
130g rozemletých vloček
140g bílého jogurtu
lžička kypřícího prášku do perníku
med (asi 30g)
120g tvarohu
200g ovoce
Postup přípravy:
Nejprve si nachystejte tvarohovou náplň - ovoce (já použila ostružiny) smícháme s tvarohem. Můžete přidat i trochu medu pro doslazení. Já ale měla mražené ostružiny od babičky, která je vždy trochu osladí, než je dá zamrazit, takže jsem už nedoslazovala. Pak si připravíme těsto: z bílků ušlehejte sníh, žloutek smíchejte s jogurtem, rozemletými vločkami, práškem do perníku a medem. Pak lehce vmíchejte sníh a vzniklé tělosto nalijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Já použila formu na dort - nic jiného se mi na to nehodilo. Na těsto pak ještě rozetřete směs tvarohu s ovocem a pečte necelých 30 minut, cca na 180stupňů.


Energetické hodnoty:
           v celé buchtě     
  • 3900Kj
  • 140g sacharidů
  • 52g bílkovin
  • 20g tuků
      v 1 kousku = 1/8
  • 487Kj
  • 17,5g sacharidů
  • 6,5g bílkovin
  • 2,5g tuků

Jedla jsem ji na snídani nebo na svačinu, vždy 2-3 kousky :) Obsah bílkovin i kalorií je podle mě celkem přijatelný. Taky díky vločkám i bílkovinám hezky zasytí, na rozdíl od běžných buchet. Nebyla příliš sladká, možná bych příště přidala o trošku více medu, ale i tak jsem si pochutnala :)

8 komentářů:

  1. ahojky, dneska jsem zkoušela tento koláč a vůbec mi to nedrží pohromadě, dokonce jsem to pekla asi 50minut, nevíš čím by to mohlo být?T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to netuším. Napadá mě, jestli jsi to neměla moc řídké, možná to chtělo přisypat trochu vloček :)

      Vymazat
  2. Pekla jsem ji o vikendu s merunkama a byla to lahudka:))..diky za recept

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, můžu se zeptat , jestli vločky můžu nahradit celozrnou žitnou nebo špaldovou moukou? Myslíš , že to bude držet?

    OdpovědětVymazat
  4. Totální mňamka :) děkuji!!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)