středa 6. února 2013

VANILKOVO - ČOKOLÁDOVÝ PUDINK Z AVOKÁDA S KOKOSEM A KEŠU OŘÍŠKY

objevuji v sobě nové kulinářské schopnosti :D
Jíte avokádo? Já se mu dlouhou dobu v obchodech obloukem vyhýbala. Důvodem byla nepříjemná první zkušenost. Poprvé jsem ho ochutnala před pár lety. Tehdy jsem zrovna objevovala exotické ovoce jako mango, kaki, nashi apod. a myslela jsem si, že avokádo bude něco podobného (tehdy jsem ještě tak sečtělá nebyla no :D ). Takže jsem ho koupila, přinesla domů, nadšeně rozřízla, strčila do pusy...a zase rychle vyplivla. Vůbec nic sladkého a tehdy mi to přišlo prostě hnusné. Řekla jsem si, že už nikdy víc. Jak šel čas, tak jsem se ale o avokádu dozvídala stále více věcí, receptů, způsobů úprav - musím uznat, že můj první způsob konzumace nebyl asi nejvhodnější :D Takže jsem nějakou dobu váhala a přemýšlela, jakým způsobem bych ho využila. Až jsem se konečně odhodlala a prostě ho koupila! 

Abychom to uvedla na pravou míru - avokádo je ovoce, ale obsahuje velké množství tuků. Ve 100g je to okolo 15g, tím pádem má i vyšší energetickou hodnotu (670Kj). Tyto tuky jsou ale kvalitní a pro naše zdraví prospěšné. Co považuji za zajímavost je to, že avokádo je jedovaté například pro papoušky nebo kanárky a nemělo by se podávat ani psům a kočkám! Ale nebojte se, pro člověka je neškodné. Ba dokonce právě pro zvířata jedovaný toxin persin, obsažený právě v avokádu, je údajně vhodný na léčbu rakoviny prsu ;)
Teď už k mému použití avokáda. Hodně mě lákaly nejrůznější čokoládové pěny, polévky či pudinky z avokáda. Přemýšlela jsem, co přesně vytvořit, hledala jsem recepty na něco spešl. Nakonec se moje kulinářské schopnosti projevily opět jenom z fantazie a naprosté náhody :D To bylo tak... Volný pátek, chuť na svačinu. V hlavě jsem uvažovala nad tvarohem s ořechy, rozinkami apod., jak ho dělám často. Ale přišla jsem do kuchyně a měla jsem chuť to udělat trochu jinak. První jsem se rozhodla udělat si pudink. A jak jsem ho připravila, napadlo mě si k němu udělat i čokoládový krém s použitím avokáda. Nakonec šel tvaroh zpátky do lednice a z mého experimentování vzniklo něco takového:
objevuji v sobě nové kulinářské schopnosti :D

Když to tak vezmu, ani už mě nebaví vařit podle receptů. V poslední době sázím spíše na vlastní fantazii a ono to vychází k mému překvapení mnohem lépe, než vaření podle kuchařek. Na této svačince jsem si tedy maximálně pochutnala a o postup přípravy se samozřejmě podělím :)

světlý krém: vanilkovo-banánový pudink - zde jsem využila zbytky :D Trocha vanilkového prášku, trocha banánového, klasicky uvařit v mléku. Nedoslazovala jsem, pouze jsem na závěř přidala ještě asi odměrku vanilkového proteinu - ať to má taky nějaké bílkoviny žejo :)

tmavý krém: avokádo,banán, kakao, melasa - vzala jsem půlku banánu, půlku avokáda, asi 1-2 lžíce kakaa. Rozmačkala jsem vše vidličkou a promíchala s kakaem. Na doslazení jsem přidala trochu melasy (jelikož jsem to přehnala s kakaem, měla jsem to na mé poměry trochu hořké).

tmavý krém

vrstvení: No a teď už si můžete jenom hrát :) Já použila vysokou skleničku na kávu. Střídala jsem světlý a tmavý krém. Tmavý jsem vždy ještě posypala kokosem a pak znova. Vrch jsem pak taktéž posypala kokosem a přidala kešu oříšky.

No prostě lahoda, co vám budu povídat! Příště ještě změním ten světlý krém, asi ho udělám taky z avokáda a banánu. Přecejenom pudinkový prášek není 100% přírodní a zdravý :D Pak už to bude úplně dokonalý dezert, u kterého výčitky nemají šanci!

A protože jsem chtěla avokádo zkusit i jinak než na sladko, půlku jsem si odložila. Přišlo vhod druhý den na pozdní večerní svačinku. Nakrájela jsem ho a pokladla na pufované chlebíčky. V poslední době jsem si oblíbila na večerní svačinky právě tyto chlebíčky s arašídovým máslem - jak dietní před spaním, žejo? No co, zdravé tuky :D Avokádo byla příjemná obměna a i tento způsob přípravy mi chutnal :)

Abych to shrnula, považuji svou druhou zkušenost s avokádem za úspěšnou a pozitivní. Vlastně se mi stává docela často, že se některé potraviny zamiluji až napodruhé.

To samé jsem měla například s arašídový máslem. Ale problém byl u obou hlavě v dřívější nevědomosti, jak tyto potraviny využít. Teď už jsem zkušenější a předávám zkušenosti ráda dále. Proto se nebojte experimentovat a dát některým jídlům druhou šanci! ;)

1 komentář:

  1. mám doma měkké avokádo a koupila jsem ho jen proto,že jsem někde (u tebe) viděla recept na nějakou dobrotu..takže dnešní poworkoutová sváča je vymyšená :) dííkec
    Barča

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)