středa 6. února 2013

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY SE ŠVESTKAMI

U nás doma se evidentně rozhodlo, že půjdeme proti tradicím a každou neděli si uděláme sladký oběd :D Tentokráte to vyhrály tvarohové knedlíky. A já jsem moc ráda, protože jsou moc dobré a neměla jsem je už celou věčnost. V mrazáku se nám tísnily 2 krabičky švestek, takže bylo rozhodnuto, co půjde dovnitř. A jelikož hodně švestek zbylo, bylo jasné i to, co půjde nahoru - švestková omáčka :)



Budete potřebovat:

500g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
2 vajíčka
100g hrubé mouky
100g polohrubé mouky
špetku soli
1 vanilkový cukr
cca 250g švestek nebo jiného ovoce do knedlíků
+ dalších 250g, pokud chcete dělat omáčku


Postup přípravy:
Ze všech surovin krom ovoce si připravíme těsto. Mělo by být hladké a nelepivé. Z těsta vytvarujeme placičky, na které poklademe ovoce. Pokud máme kyselejší ovoce, můžeme každý kousek posypat špetkou cukru. Poté ovoce do těsta zabalíme a vytvarujeme knedlíčky. Vaříme ve vodě cca 5 minut, dokud nevyplavou nahoru.
Omáčku si můžeme připravit tak, že švestky zbavíme slupek, přidáme trochu vody a krátce povaříme. Přidáme skořici, trochu vanilkového cukru a pomixujeme ponorným mixérem.


Energetické hodnoty:

na 1 plněný knedlíček (bez omáčky)
  • 294Kj (70Kcal)
  • 5g bílkovin
  • 9g sacharidů
  • 1g tuků

Mě z tohoto množství vyšlo 23 knedlíčků - očekávali jsme trochu více z 500g tvarohu, ale i tak to bylo dost :) Upřímně mi tvarohové knedlíky chutnají mnohem více než plněné kynuté. A také bych řekla, že jsou o dost zdravějí. Přecejen jsou plné tvarohu. Jinak ještě co se mouky týče - improvizovala jsem víceméně podle zbytků doma :D Použila bych asi spíše krupičku, ale ta doma došla. A jak jsem zjistila z různých receptů, dá se použít i hrubá nebo polohrubá mouka. Já to vzala půl na půl - taky proto, že hrubé mouky už jsem doma ani více neměla :D A těsto se povedlo parádně a dobře se s ním pracovalo. Ze zbytku švestek zbyla ona opět improvizační švestková omáčka, která nakonec všem moc chutnala. No a navrch jsme si to ještě posypali opraženou strouhankou. Je jen na vás, jaké variace si vymyslíte. S tímto tvarohovým těstem je možností opravdu mnoho :)

3 komentáře:

  1. Delala sem je taky sou vyborny jen ja dávam misto mouky spaldovou krupici.
    250g nizkotuc.tvarohu ve vanicce, 120g spaldovy krupice,1 vejce a spetka soli a vyšlo to na 10 stredne veľkých knedliku,dala sem do nich mrazeny jahody a na vrch jahodovou omacku kterou sem trosku osladila javor. sirupem a na to sem nastrouhala tvrdý tvaroh. Namka.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím je zkusit, vypadají skvěle a tvarohové knedlíky miluju! Udělám asi s meruňkama zítra na oběd, navíc ty kalorie jsou úplně v pohodě, klidně si dám 4. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)