čtvrtek 7. února 2013

RAJČATOVÁ POLÉVKA S HRÁŠKEM, MRKVÍ, LUŠTĚNINAMI A TĚSTOVINAMI


 Tahle polévka je u mě na blogu už celkem profláknutá, jelikož ji vařím opravdu často. No to je tak, když vám něco opravdu chutná :D Dnes jsem ji však dělala po celkem dlouhé době a řekla jsem si, že bych mohla recept na ni vložit i sem. Recept na hodně podobnou polévku již naleznete ZDE. Tahle je jen mírně odlišná, ale stejně výborná :)



Budete potřebovat:

450g mražené směsi hrášek a kukuřice (například v Lidlu prodávají za 20Kč)
1 konzervu krájených rajčat
luštěniny, nejlépe fazole (bílé/červené) - 50g v suchém stavu nebo 100g již vařených/konzervovaných
50g celozrnných těstovin (například Bio kolínka)
zeleninový bujón nebo koření dle chuti na dochucení
případně ještě dle libosti strouhaný tvrdý sýr


Postup přípravy:
Do velkého hrnce vsypte mraženou zeleninu, přidejte rajčata, luštěniny a doplňte ještě asi 500-750ml vody. Pro jednoduché dochucení můžete v této fázi přidat také kostku zeleninového bujónu. Povařte asi 15 minut, poté přidejte těstoviny a vařte dalších 5-10 minut do jejich změknutí. Nezapomeňte ochutnat a případně ještě dochutit :) Pak už můžete podávat.

Na talíři, či v misce můžete polévku ještě posypat tvrdým sýrem a budete mít perfektní večeři plnou vitamínů, ve které nebudou chybět ani bílkoviny :) Tato polévka lze dělat v různých variacích v závislosti na tom, jakou zeleninu či luštěniny zrovna použijete. Já dnes měla klasiku, kterou popisuji výše. Fazole jsem použila bílé, předem uvařené (vyjdou mnohem levněji, než kupovat konzervy!) a na talíři posypala i 30% eidamem (asi 10g). Fotka se však nepovedla, proto je v úvodu fotografie starší, na které jsou fazole červené a není tam sýr ;)


Energetické hodnoty:
 porce: 1/2 z celého množství

  • 1747Kj (416Kcal)
  • 23g bílkovin
  • 64g sacharidů
  • 6g tuků

Porce si samozřejmě můžete zvolit podle sebe. Já tuto polévku většinou večeřím, a proto si dávám množství větší :) Navíc, i když jsem si zkoušela naložit menší množství, prostě nešlo odolat a vždycky jsem si šla přidat :D Na závěr ještě foto další variace, s trošku jinou zeleninou:





................................................................................................................................................................................


               FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                      FORMSPRING

5 komentářů:

  1. hmm, zní to dobře, ukládám si

    OdpovědětVymazat
  2. Na to že jsem nikdy nejedla polévky, a až teď se k tomu nějak propracovávám, tak tato mě opravdu oslovila :) Už jí mám zapsanou na seznamu co vařit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá nádherně a to složení... mm..
    Myslíš, že by to šlo i z čerstvých rajčat? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, s nimi to bude perfetkní taky :) Ale dala bych tam možná alespoň trochu protlaku, aby to dostalo více rajčatovou chuť a mělo to tu správnou barvu :)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)