středa 6. února 2013

OVESNO - KRUPICOVÁ KAŠE S KAKAEM

Často a ráda zkouším a vymýšlím nové variace a kombinace chutí. Pak se alespoň, co se jídla týče, nenudím a mám ho vždy pestré. Občas ale náhodou objevím kombinaci, která mi natolik zachutná, že ji pak opakuji pořád a pořád znovu. A myslím, že nejsem jediná - kdo by taky nechtěl jíst své oblíbené jídlo pořád dokola žejo? :D No a mým nejaktuálnějším favoritem se stala právě tato snídaně. Už jsem se o ní několikrát zmiňovala na svém druhém blogu, ale neodpustím si to a napíšu o ní ještě jednou a rovnou spešl článek :) 
Celkem jsem jí dělala už asi 4x, s menšími, či většími obměnami a včera, když jsem začala psát tenhle článek, jsem na ni zase dostala chuť. Takže má dnešní snídaně vám je myslím jasná :D Základ je ale pořád stejný - ovesno-krupicová kaše s kakaem. Perfektně mi sedla v kombinaci s banánem, mangem, javorovým sirupem a slunečnicovými semínky. Ale poradila jsem si i v situacích, kdy jsem některé z těchto surovin neměla k dispozici a použila například jiné ovoce nebo ořechy.


pro změnu - základ stejný, nahoře je banán, hrozno, mix ořechů, sezam

Kouzlo je podle mě v samotné kaši. Když už jsem někdy dělala čokoládovou, spíše jsem použila pár čtverečků hořké čokolády, kterou jsem v kaši rozpustila. A když už kakao, dávala jsem tak 1 lžičku. Ale u téhle jsem se rozhodla nešetřit a kakaa dávám plnou polévkovou lžíci (okolo 10g). Kaše je tímpádem opravdu extra kakaová :) A pak je tu ona tajná přísada - krupice. Ta spolu s vločkami vytvoří tu správnou konzistenci a dodá kaši zase trochu jinou chuť. Nevím proč, ale když jsem ji poprvé zkusila, vzpomněla jsem si na Vánoční cukroví. Připomnělo mi to chuť nějakých nepečených kakaových kuliček - ovšem nezaručuji, že ta chuť je opravdu tak věrohodná, někomu to tak vůbec nemusí připadat :D


zde akorát mango nahradil pomeranč


Jelikož je v kaši dost kakaa, měla jsem potřebu ji i trochu dosladit. K tomu se ideálně hodil javorový sirup, který jsem nahoru nalila. Ovoce je libovolné, za mě prostě nesmí chybět banán a když se k němu přidá ještě něco, je to perfektní. A oříšky/semínka - bez těch by to taky nešlo. A ta slunečnicová to tady podle mě doplňují prostě nejlépe :) I když v případě jejich nedostatku je zvládly nahradit i jiné ořechy :D


Ingredience, které jsem použila:
  • 100ml mléka
  • 150ml vody
  • 50g vloček
  • 20g krupice
  • 10g kakaa
  • špetka skořice
  • 10ml javorový sirup
  • 20g slunečnicových semínek
  • 1/2 banánu
  • asi 50g manga

Postup přípravy:
Mléko smíchejte s vodou a dejte vařit. Jakmile bude téměř vřít přidejte smíchané vločky s krupicí, kakaem a skořicí. Krátce povařte do zhoustnutí. Poté odstavte, přendejte na talíř a můžete dozdobit ovocem, sirupem a oříšky :)


a nakonec ta dnešní, se vším všudy :)

................................................................................................................................................................................


               FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                      FORMSPRING

7 komentářů:

  1. Jejda, koukam mlsne na ten recept, ale nevidim navod, jak kasi udelat? Krupicovou kasi obyc zvladam, jak tam ale zakomponujes ty vlocky a vodu?

    OdpovědětVymazat
  2. Super, zitrejsi snidane zachranena :-) Moc diky!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky, vypadá to skvěle :) Můžu se zeptat kde kupuješ slunečnicová semínka a další drobnosti (ořechy, mandle, dýňová semínka), koukala jsem na to v Tescu, ale zdá se mi to poněkud drahé za tak malý sáček, nemáš tip? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu pokaždé jinde - Tesco, Kaufland, Hypernova, Billa, zdravé výživy...některé jsou dražší, některé levnější. Ale já už jsem si spíše tak nějak zvykla a pořád musím mít doma hodně druhů oříšků a semínek :)

      Vymazat
  4. Ahoj, kaše vypadá úžasně. Dáváš kakao na vaření nebo normální granko? :) A dá se ten javorový sirup nahradit třeba medem?

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes ráno jsem vyzkoušela ;) byla výborná, moc děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)