středa 6. února 2013

CELOZRNNÉ KNEDLÍKY => KNEDLO, VEPŘO, ZELO ZDRAVĚ A DIETNĚ

Česká klasika zdravěji a stejně dobře. Nebo spíše ještě mnohem chutněji :)

S celozrnnými kendlíky jsem měla dnes premiéru. Trochu jsem se při přípravě bála, zda se vůbec povedou, ale vše dopadlo úspěšně :) Vlastně chutnaly trochu jako chleba ve vajíčku, jelikož hlavními surovinami jsou jen celozrnné pečivo, mléko a vajíčko. K tomu bílé zelí, které já osobně miluju a maso. U mě to dnes bylo spíše knedlo, kuřo-vepřo, zelo :D Měla jsem směs kuřecího a vepřového masa. Nebylo to tak úplně úmyslné. Jednoduše jsem z mrazáku vytáhla jeden plátek vepřového a jeden kuřecího. Maso v mrazáku nemám pospsané, takže někdy je to vážně překvapení, když vytáhnu něco jiného, než jsem měla v plánu :D 

 
Na celozrnné knedlíky budete potřebovat:
60g celozrnného pečiva (houska, rohlík, bageta,..)
1 vejce
50ml mléka
dle chuti sůl, pepř, pažitka
Příprava:
Pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Až se houska nasákne, přidejte žloutek, popřípadě pažitku, petrželku, sůl, pepř a promíchejte. Nakonec vmíchejte ušlehaný bílek. Původně jsem měla v plánu vytvarovat kuličky a knedlíky dělat v páře, ale konzistence nebyla příliš hustá, proto jsem se je rozhodla dát těsto do hrníčku a udělat to na způsob hrníčkových knedlíků. Hrníček vymažeme troškou másla nebo oleje, naplníme těstem a ponoříme do hrnce s vařící vodou (voda by měla sahat asi do poloviny hrnečku). Přikryjeme pokličkou a necháme vařit asi 20 minut. Po vytáhnutí necháme chvilku vychladnout a knedlík vyklopíme. Aby to šlo lépe, můžeme těsto z krajů hrnku odříznout nožem.

vaření...

...a výsledek :)
Jak je vidět na první fotce, na talíř jsem si odhodlaně naložila všechny 4 plátky knedlíku. Nakonec mi bohatě stačili plátky 2, zato jsem si přidala více zelí :D 
Energetcké hodnoty:  
na 4 plátky knedlíků
  • 932Kj (174Kcal)
  • 13g bílkovin
  • 37g sacharidů
  • 8g tuků
  • 3g vlákniny

Knedlíky si můžete dát s čímkoliv. Třeba jako já se zelím (příprava je taky jednoduchá: přidám pouze kmín, trošku moučkového cukru a zahušťuji nastrouhanou bramborou) nebo můžete vyzkoušet jiné zdravé alternativy. Například zdravou svíčkovou, kterou dělali ve Jste to, co jíte a na kterou si taky tak trochu dělám zálusk (ačkoliv svíčkovou jsem ještě nedělala nikdy). Právě i recept na tyto knedlíky pochází z tohoto pořadu :)

7 komentářů:

  1. Ahoj, dělalal jsem prvně v životě domácí knedlíky a zrovna podle tvého receptu. Povedly se a byly moc dobré takže díky moc za recept. Z obchodu už nebudu kupovat;)
    Tvůj blog mě moc inspiruje a ráda zkouším tvé recepty:)
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mám radost, že se povedly a že se ti u mě líbí :)

      Vymazat
  2. Taky jsem zkoušel udělat knedlík podle receptu, ale po vyklepnutí z hrnečku se mi rozpadl :D Asi je vidět že jsem chlap :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, že to nevyšlo. Asi chyba někde v konzistenci. Ale pokud se to dalo jíst, tak to podle mě není až taková tragédie :D

      Vymazat
  3. Vypadá to jednoduše :) myslím, že už vím co zítra budu zkoušet :)jen jem se chtěla zeptat - při hubnutí to je "vhodná" příloha jako např. rýže, nebo také spíš vynechat? :) ještě se v tehlech věcech moc neorentuju ... díky Elis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě přílohy nevynechávat! Rýže je nejvhodnější. Ale klidně si dát i těstoviny, brambory, kuskus, pohanku, bulgur...je toho strašně hodně a není třeba se toho bát ;)

      Vymazat
  4. hodila jsem to do fólie a udělala z toho knedlík a hodila to do vody. BOŽE TO JE DOBROTAAAA :D díky!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)