Česká klasika zdravěji a stejně dobře. Nebo spíše ještě mnohem chutněji :)
S celozrnnými kendlíky jsem měla dnes premiéru. Trochu jsem se při
přípravě bála, zda se vůbec povedou, ale vše dopadlo úspěšně :) Vlastně
chutnaly trochu jako chleba ve vajíčku, jelikož hlavními surovinami jsou
jen celozrnné pečivo, mléko a vajíčko. K tomu bílé zelí, které já
osobně miluju a maso. U mě to dnes bylo spíše knedlo, kuřo-vepřo, zelo
:D Měla jsem směs kuřecího a vepřového masa. Nebylo to tak úplně
úmyslné. Jednoduše jsem z mrazáku vytáhla jeden plátek vepřového a jeden
kuřecího. Maso v mrazáku nemám pospsané, takže někdy je to vážně
překvapení, když vytáhnu něco jiného, než jsem měla v plánu :D
Na celozrnné knedlíky budete potřebovat:
60g celozrnného pečiva (houska, rohlík, bageta,..)
1 vejce
50ml mléka
dle chuti sůl, pepř, pažitka
Příprava:
Pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Až se houska nasákne,
přidejte žloutek, popřípadě pažitku, petrželku, sůl, pepř a promíchejte.
Nakonec vmíchejte ušlehaný bílek. Původně jsem měla v plánu vytvarovat
kuličky a knedlíky dělat v páře, ale konzistence nebyla příliš hustá,
proto jsem se je rozhodla dát těsto do hrníčku a udělat to na způsob
hrníčkových knedlíků. Hrníček vymažeme troškou másla nebo oleje,
naplníme těstem a ponoříme do hrnce s vařící vodou (voda by měla sahat
asi do poloviny hrnečku). Přikryjeme pokličkou a necháme vařit asi 20
minut. Po vytáhnutí necháme chvilku vychladnout a knedlík vyklopíme. Aby
to šlo lépe, můžeme těsto z krajů hrnku odříznout nožem.
vaření...
...a výsledek :)
Jak je vidět na první fotce, na talíř jsem si odhodlaně naložila všechny
4 plátky knedlíku. Nakonec mi bohatě stačili plátky 2, zato jsem si
přidala více zelí :D
Energetcké hodnoty:
na 4 plátky knedlíků
- 932Kj (174Kcal)
- 13g bílkovin
- 37g sacharidů
- 8g tuků
- 3g vlákniny
Knedlíky si můžete dát s čímkoliv. Třeba jako já se zelím (příprava je taky jednoduchá: přidám pouze kmín, trošku moučkového cukru a zahušťuji nastrouhanou bramborou) nebo můžete vyzkoušet jiné zdravé alternativy. Například zdravou svíčkovou, kterou dělali ve Jste to, co jíte a na kterou si taky tak trochu dělám zálusk (ačkoliv svíčkovou jsem ještě nedělala nikdy). Právě i recept na tyto knedlíky pochází z tohoto pořadu :)
Ahoj, dělalal jsem prvně v životě domácí knedlíky a zrovna podle tvého receptu. Povedly se a byly moc dobré takže díky moc za recept. Z obchodu už nebudu kupovat;)
OdpovědětVymazatTvůj blog mě moc inspiruje a ráda zkouším tvé recepty:)
Lenka
Děkuji, mám radost, že se povedly a že se ti u mě líbí :)
VymazatTaky jsem zkoušel udělat knedlík podle receptu, ale po vyklepnutí z hrnečku se mi rozpadl :D Asi je vidět že jsem chlap :DD
OdpovědětVymazatTak to mě mrzí, že to nevyšlo. Asi chyba někde v konzistenci. Ale pokud se to dalo jíst, tak to podle mě není až taková tragédie :D
VymazatVypadá to jednoduše :) myslím, že už vím co zítra budu zkoušet :)jen jem se chtěla zeptat - při hubnutí to je "vhodná" příloha jako např. rýže, nebo také spíš vynechat? :) ještě se v tehlech věcech moc neorentuju ... díky Elis
OdpovědětVymazatUrčitě přílohy nevynechávat! Rýže je nejvhodnější. Ale klidně si dát i těstoviny, brambory, kuskus, pohanku, bulgur...je toho strašně hodně a není třeba se toho bát ;)
Vymazathodila jsem to do fólie a udělala z toho knedlík a hodila to do vody. BOŽE TO JE DOBROTAAAA :D díky!
OdpovědětVymazat