středa 6. února 2013

CELOZRNNÁ PIZZA S RAJČATY A MOZZARELLOU

A mám pro vás další recept. Ano, tento týden už třetí, ale kdo by pohrdl návodu na zdravou a dietní pizzu? Není nad to si vychutnat něco tak dobrého a navíc bez výčitek :)

Budete potřebovat:
100g celozrnné mouky
lžíce oleje
půl balíčku (5g) sušeného droždí
asi 40ml teplé vody
půl lžičky soli a cukru
krájená rajčata v plechovce
česnek, koření
mozzarella
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme těsto na pizzu. Všechny ingredience smícháme  a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout a vykynout. Osobně mám zkušenosti, že těsta z celozrnné mouky hůře kynou, takže jsem se bála, aby se vůbec něco dělo. Nakonec se těsto přecejenom alespoň trošku nafouklo :) Poté těsto vyválíme na placku a dáme do olejem (stačí trošička) vymazané formy. Asi půl plechovky rajčat smícháme s nadrobno nakrájeným česnekem a kořením dle chuti (lze použít například pizza koření, bazalku). Tousto směsí potřeme těsto. Nakonec navrch poklademe nakrájené plátky mozzarelly. Pečeme při 180-200 stupních asi 25 minut. Podáváme například se zeleninovým salátem :)
Energetické hodnoty:
      na 1 porci = 1/2 pizzy
  • 1578Kj (375Kcal)
  • 17g bílkovin
  • 41g sacharidů
  • 15g tuků

Pizza samozřejmě nechutná úplně stejně jako z klasického kynutého těsta, ale i tak je opravdu výborná. A hlavně neuvěřitelně zasytí. Já měla 3 kousky, což byla polovina z celé pizzy. Doplnila jsem ji ledovým salátem a byla jsem opravdu plná. Nahoru můžete samozřejmě dát ingredience, na které máte chuť. Já tentokrát vsadila na jednoduchost. Vždy jsem byla zvyklá nahoru naházet všechno možné, ale ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása :) 
Recept na celozrnnou pizzu je mírně upravená verze tohoto receptu: http://veganka.cz/celozrnna-pizza/

12 komentářů:

  1. Tohle je absolutně nejlepší pizza a to že jsem jich už měla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to mě těší, že ti tolik chutná! Já ji taky budu muset zopakovat, už jsem ji neměla věčnost :)

      Vymazat
  2. ahojky, můžu se zeptat jakou jsi použila mouku? hrubou, polohrubou? a neporadila by jsi mi prosím jaká je nejlepší? nemám s ní vůbec žádné zkušenosti a když je v receptech napsáno celozrnná mouka, tak nevím, kterou použít...děkuji moc a zítra napíšu jak se mi povedla :) Zuza K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to už si přesně nepamatuji, už to bylo dost dávno :) Ale pamatuji si, že jsem kupovala celozrnnou mouku v Bille, a tam nebylo napsané, zda je hrubá nebo polohrubá... Ale jinak bych asi použila nejlépe hladkou, pokud máš, když je to na pizzu :)

      Vymazat
    2. Super díky moc :) tak jdu na to :)

      Vymazat
  3. Idem po prvý krát vyskúšať, tak uvidíme aka bude :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Těsto už je pod peřinou, tak se těším. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem jí dělala poněkolikáté a je skvělá! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím... Také by mě zajímala mouka... Celozrnná žitná nebo celozrnná pšeničná? Volila bych žitnou jako zdravější, ale s tou jsem pracovala jen jednou a zrovna mi nevykynulo těsto :D. Předem díky za odpověď ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pšeničná lépe vykyne, takže bych volila spíš tu :)

      Vymazat
    2. Tak doplním spíše pro další, kteří by chtěli vyzkoušet... Dělala jsem dvojitou dávku, použila 50 q celozrnné žitné a 150 celozrnné pšeničné. Sušeného droždí jsem přidala jeden sáček, což bylo 7 g (sáček na 500 g mouky). Nevím, zda se olej měl snad přidávat do těsta, já žádný nepřidávala a použila dvojnásobné množství vody, tedy 160 ml. Těsto vykynulo jen decentně a krásně se s ním pracovalo. Pekla jsem na pečícím papíru, bez oleje. Pečení trvalo max 20 minut. Chuťově dobré, s přítelem jsme ji snědli na posezení :). Jen moc nevěřím, že by se z toho najedli 4 lidé, jak by podle autorky receptu mělo... Každopádně děkuji za recept, určitě jsem ji nepekla naposledy ;)

      Vymazat
    3. Však jsem psala, že to je na 2 porce, ne na 4 ;)

      Vymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)