sobota 16. února 2013

BROWNIES - S MRKVÍ A BEZ MOUKY!


Brownies s mrkví a bez mouky? Říkáte si, jestli to vůbec může být dobré? Pak věřte, že přímo výborné! Úplně se rozplývají na jazyku :) Pekla jsem je včera dopoledne a kvůli odchodu do práce jsem nestihla ochutnat. Večer jsem však neodolala a vydala se na ochutnávací misi. Blbý nápad, snědla jsem toho tak půlku, jak to bylo výborné :D No však co, jenom samá mrkev, žádná mouka...ehm, až na ty tuky. Zbytek jsem pro dobro věci dala na viditelné místo, aby ochutnali i ostatní členové rodiny, protože já bych se neudržela a snědla na posezení klidně i půlku druhou :D Ano, tak výborné jsou :)


Budete potřebovat:

1 a 1/2 hrnku* nastrouhané mrkve (asi 2 větší mrkve)
2 vejce
1/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo jiného tuku)
1/4 hrnku kakaa nebo carobu (já použila 1:1 kakao s karobem)
1/4 hrnku nějakého ořechového/arašídového másla (já dala cca 2 lžíce slunečnicového)
1/3 sladidla dle volby - jakýkoliv druh sirupu či med (v mém případě to byla melasa)
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku skořice
1 lžičku vanilkového aroma (pokud máte)
 
případně lze ještě přidat: kousky hořké čokolády, nasekané ořechy
 
*používala jsem hrnek o objemu cca 200ml 

Postup přípravy:
Já se rozhodla s tím nepárat a prostě jsem všechno hodila do mixéru a tam rozmixovala na hladké těsto. Nejdříve jsem do něj dala mrkev nakrájenou na kolečka, kterou jsem nechala rozmixovat a poté jsem přidala všechny ostatní přísady. Druhá možnost je mrkev nastrouhat a pak smíchat s ostatními přísadami ručně či ručním mixérem. Vše pak nalijte do menší pečící formičky a na těsto můžete dle libosti přidat ještě kousky hořké čokolády, nasekané ořechy nebo obojí. Já již tyhle přísady nepřidávala, ale v originálním receptu, kde jsem čerpala, byly zmíněny :) Pečeme při 180 stupních zhruba 40-50 minut.




Tento dezert je opravdu vláčný a doslova se rozplývá na jazyku. Mrkev byste tam snad ani nerozpoznali. Vláčnost je určitě způsobena i přídavkem másla, protože přiznejme si to, ty tuky udělají každý dezert prostě výborným :) Určitě se ale ani těch tuků nebojte. Na druhou stranu - zase tam nemáte ani špetku mouky! A pokud byste chtěli udělat větší množství, klidně zdvojnásobte suroviny. Moje brownies byly opravdu nízké a pečené v menší formě. Ale zase aspoň člověk nemá možnost toho spořádat až moc :D
 
Recept jsem čerpala z těchto zahraničních stránek: http://preppypaleo.blogspot.cz/2012/03/carrot-brownies.html  Měla jsem chuť si upéct nějaké brownies a napadlo mě, že by mohly být dobré třeba z mrkve. A k mému potěšení jsem recept objevila :)





(energetické hodnoty jsem nepočítala, už jenom kvůli tomu, že je zde použita "hrníčková" metoda a jednotlivé suroviny jsem tak ani nevážila)

................................................................................................................................................................................


               FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                      FORMSPRING

38 komentářů:

  1. no dobrota :)))
    mrkvové dortíky miluju, a brownies chci už dlouho zkusit, tak snad se k tomu konečně dokopu:D! jenže teď nemáme mrkev:(:D

    OdpovědětVymazat
  2. Jaký druh másla si použila? Může být Hera nebo Zlatá Haná třeba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já použila klasické máslo :) Ale i z hery apod. by to určitě šlo :)

      Vymazat
    2. Doporučila bych klasické máslo, Hera - rostlinný tuk je vyráběn ztužováním, tudíž obsahuje hodně transmastných nasycených kyselin a další a další přísady včetně Éček. Takže raději do sebe nacpu živočišný tuk máslo, než tyhle rakovinotvorné sra***. :)

      Vymazat
  3. Mňam mňam :) To musím vyzkoušet :) I když to, že tam není mouka bych řekla, že není moc omluva pro večerní jedení - když je tam melasa, ne? ;) Ale věřím, že se těžko odolávalo :)

    OdpovědětVymazat
  4. fíha, že z mrkvy? tak vobec tak nevyzera. Vyzerá ako čisto čokoládový. Toto už musím raz vyskúšať.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja jsem hrisnice... ja totiz zatim pekla klasicke brownies s dvema tabulkama cokolady, trema vejci, trochou mouky atd. a podruhe jsem k tomu soupla i mascarpone :-D. Takze urcite vyzkousim tvou nepochybne mene kalorictejsi verzi :-D :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Jejda tak to vypadá naprosto úchvatně! Někdy ukuchtím!:)

    OdpovědětVymazat
  7. To je teda barvička. :))
    Mrkvové dezerty moc ráda nemám, ale třeba jednou vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna jsem dopekla a vyzkoušela, je vážně úžasný!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tomu říkám rychlost! Tak jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  9. Jů, moc se ti povedly ;) Já dělávala ze stejných ingrediencí ty fazolové, ale přidávala jsem ještě trochu kokosového mléka :) Ale ty tvoje vůbec nízký nevypadají, to bys měla vidět asi ty moje, to jsou teprv placičky :DD

    OdpovědětVymazat
  10. Tento recept určitě vyzkouším!! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem ho taky právě dopekla a ochutnala a je úúžasný, všem doporučuji!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to mám radost, že jsi ho tak rychlo vyzkoušela. A hlavně, že chutná! :)

      Vymazat
  12. Nádhera, to musím vyzkoušet!!! :) Já dělávám taky brownies bez mouky. Tady je recept 2 banány, 4 datle, 4 lžíce mandlové mouky, 4 lžíce kakaa. Banány umixujeme na kaši a přimixujeme datle. Ostatní ingredience zamícháme a dáme péct na 180°C na 20 minut. Jednoduché a moc moc dobré :) Jazzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za recept, to zní opravdu výborně! Taky je někdy vyzkouším :)

      Vymazat
  13. O můj bože, vypadá skvostně! ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Upeceno, ochutnano a zabaleno na zitra do prace k svace;) delala sem rovnou dvojtou davku kvuli priteli( furt nadava ze vseho delam malo:D) kazdopadne vyborny je to sice trochu kaloricka bomba ale sami dobry veci dala sem tam karob bo mi doslo kakao a trosku nastrouhany 85% cokolady. Kazdopadne namka a dekuju moc za recept:)

    OdpovědětVymazat
  15. Takže hodnotím- luxusní. Určitě tento dortík zařadím mezi stálice. PS: dopadla jsem podobně, slupla jsem ho víc než půlku a vůbec bych neměla problém ho spořádat celý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to mám radost, že ti chutnal :) A aspoň nejsem jediná, kdo měl problém se ovládnout :D

      Vymazat
  16. dotaz :) to oříškové máslo - je nutné, popř. dá se něčím nahradit? díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se to bez toho obejde ;) Kdyžtak ale můžeš přidat 3 lžíce nějakých mletých oříšků a trošku másla (1 lžíci) navíc ;)

      Vymazat
  17. vypadá to úžasně:) něco bez mouky jsem chtěla upéct tak jsem se rozhodla pro tvůj recept, který se mi už peče,určitě i bude chutnat:D děkuji za skvělý typ Kájušenka

    OdpovědětVymazat
  18. neni to teda nic moc, asi jsem zvyklá na klasiku

    OdpovědětVymazat
  19. Musela jsem to upéct - a ano, taky jsem měla co dělat, abych tu fakt mini porci nespořádala a nechala si něco i na další den... :D

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, jakou jsi použila formu? Je silikonová? Už dlouho se překecávám, že si nějakou pořídím, ale pořád nevím jakou :D Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je silikonová. těch máme doma dost a peče se v nich skvěle :)

      Vymazat
  21. Ahoj, dnes jsem pekla tohle výborné brownies (nemám mixér tak jsem mrkev nastrouhala na jemno a jeto ok) jen je tam na mě strašně moc kakaa.. takže příště mám ubrat kakao(třeba půlku?) nebo přidat med? a jaký je rozdíl mezi kakaem a karobem? popříp. kde ho koupím? Také bych někdy chtěla zkusit to z fazolí je taky tak kakaové? a půjdou ty fazole nastrouhat nebo jak je mám rozmixovat bez mixéru? :D

    PS: máš krásné blogy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bez mixéru to s těma fazolema mo nevidím. Leda tak pomačkat důkladně vidličkou, ale i to nebude úplně ono...

      A kakao tam slouží jako náhrada mouky, proto je h otam dost. Pokud ti to příjde moc hořké, tak přidej třeba ten med ;) arob koupíš ve zdravé výživě. Je to taková obdoba kakaa, i když hcutná trochu jinak.

      Vymazat
    2. Ok, děkuji :) zkusím s tím příště něco vymyslet :)

      Vymazat
  22. Mám to v troubě a vyčkávám. Syrové to chutnalo skvěle O:) Takže už se těším na zítřejší výbornou svačinku. Se díky tomu snad i budu těšit do školy :D

    OdpovědětVymazat
  23. Výborne, naservírovala jsem si to s boruvkama :3 mnamka

    OdpovědětVymazat
  24. Šlo by to s červenou řepou? :) Úplně stejný recept bez mouky, ale místo mrkve červená řepa? :)

    OdpovědětVymazat
  25. Díky za skvělý recept. S mrkví dělám už podruhé a moc mi chutná ��

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)