Brownies s mrkví a bez mouky? Říkáte si, jestli to vůbec může být dobré? Pak věřte, že přímo výborné! Úplně se rozplývají na jazyku :) Pekla jsem je včera dopoledne a kvůli odchodu do práce jsem nestihla ochutnat. Večer jsem však neodolala a vydala se na ochutnávací misi. Blbý nápad, snědla jsem toho tak půlku, jak to bylo výborné :D No však co, jenom samá mrkev, žádná mouka...ehm, až na ty tuky. Zbytek jsem pro dobro věci dala na viditelné místo, aby ochutnali i ostatní členové rodiny, protože já bych se neudržela a snědla na posezení klidně i půlku druhou :D Ano, tak výborné jsou :)
Budete potřebovat:
1 a 1/2 hrnku* nastrouhané mrkve (asi 2 větší mrkve)
2 vejce
1/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo jiného tuku)
1/4 hrnku kakaa nebo carobu (já použila 1:1 kakao s karobem)
1/4 hrnku nějakého ořechového/arašídového másla (já dala cca 2 lžíce slunečnicového)
1/3 sladidla dle volby - jakýkoliv druh sirupu či med (v mém případě to byla melasa)
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku skořice
1 lžičku vanilkového aroma (pokud máte)
případně lze ještě přidat: kousky hořké čokolády, nasekané ořechy
*používala jsem hrnek o objemu cca 200ml
Postup přípravy:
Já se rozhodla s tím nepárat a prostě jsem všechno hodila do mixéru a tam rozmixovala na hladké těsto. Nejdříve jsem do něj dala mrkev nakrájenou na kolečka, kterou jsem nechala rozmixovat a poté jsem přidala všechny ostatní přísady. Druhá možnost je mrkev nastrouhat a pak smíchat s ostatními přísadami ručně či ručním mixérem. Vše pak nalijte do menší pečící formičky a na těsto můžete dle libosti přidat ještě kousky hořké čokolády, nasekané ořechy nebo obojí. Já již tyhle přísady nepřidávala, ale v originálním receptu, kde jsem čerpala, byly zmíněny :) Pečeme při 180 stupních zhruba 40-50 minut.
Tento dezert je opravdu vláčný a doslova se rozplývá na jazyku. Mrkev byste tam snad ani nerozpoznali. Vláčnost je určitě způsobena i přídavkem másla, protože přiznejme si to, ty tuky udělají každý dezert prostě výborným :) Určitě se ale ani těch tuků nebojte. Na druhou stranu - zase tam nemáte ani špetku mouky! A pokud byste chtěli udělat větší množství, klidně zdvojnásobte suroviny. Moje brownies byly opravdu nízké a pečené v menší formě. Ale zase aspoň člověk nemá možnost toho spořádat až moc :D
Recept jsem čerpala z těchto zahraničních stránek: http://preppypaleo.blogspot.cz/2012/03/carrot-brownies.html Měla jsem chuť si upéct nějaké brownies a napadlo mě, že by mohly být dobré třeba z mrkve. A k mému potěšení jsem recept objevila :)
(energetické hodnoty jsem nepočítala, už jenom kvůli tomu, že je zde použita "hrníčková" metoda a jednotlivé suroviny jsem tak ani nevážila)
................................................................................................................................................................................
no dobrota :)))
OdpovědětVymazatmrkvové dortíky miluju, a brownies chci už dlouho zkusit, tak snad se k tomu konečně dokopu:D! jenže teď nemáme mrkev:(:D
mňam, mňam, mňam :)
OdpovědětVymazatJaký druh másla si použila? Může být Hera nebo Zlatá Haná třeba?
OdpovědětVymazatJá použila klasické máslo :) Ale i z hery apod. by to určitě šlo :)
VymazatDoporučila bych klasické máslo, Hera - rostlinný tuk je vyráběn ztužováním, tudíž obsahuje hodně transmastných nasycených kyselin a další a další přísady včetně Éček. Takže raději do sebe nacpu živočišný tuk máslo, než tyhle rakovinotvorné sra***. :)
VymazatJojo, Brownies z mrkve! :)
OdpovědětVymazatMňam mňam :) To musím vyzkoušet :) I když to, že tam není mouka bych řekla, že není moc omluva pro večerní jedení - když je tam melasa, ne? ;) Ale věřím, že se těžko odolávalo :)
OdpovědětVymazatfíha, že z mrkvy? tak vobec tak nevyzera. Vyzerá ako čisto čokoládový. Toto už musím raz vyskúšať.
OdpovědětVymazatJa jsem hrisnice... ja totiz zatim pekla klasicke brownies s dvema tabulkama cokolady, trema vejci, trochou mouky atd. a podruhe jsem k tomu soupla i mascarpone :-D. Takze urcite vyzkousim tvou nepochybne mene kalorictejsi verzi :-D :-).
OdpovědětVymazatJejda tak to vypadá naprosto úchvatně! Někdy ukuchtím!:)
OdpovědětVymazatTo je teda barvička. :))
OdpovědětVymazatMrkvové dezerty moc ráda nemám, ale třeba jednou vyzkouším.
Zrovna jsem dopekla a vyzkoušela, je vážně úžasný!! :)
OdpovědětVymazatNo tomu říkám rychlost! Tak jsem ráda, že chutnalo :)
VymazatJů, moc se ti povedly ;) Já dělávala ze stejných ingrediencí ty fazolové, ale přidávala jsem ještě trochu kokosového mléka :) Ale ty tvoje vůbec nízký nevypadají, to bys měla vidět asi ty moje, to jsou teprv placičky :DD
OdpovědětVymazatVypadá to moc hezky! :)
OdpovědětVymazatTento recept určitě vyzkouším!! :-)
OdpovědětVymazatTak jsem ho taky právě dopekla a ochutnala a je úúžasný, všem doporučuji!! :)
OdpovědětVymazatJé, tak to mám radost, že jsi ho tak rychlo vyzkoušela. A hlavně, že chutná! :)
VymazatNádhera, to musím vyzkoušet!!! :) Já dělávám taky brownies bez mouky. Tady je recept 2 banány, 4 datle, 4 lžíce mandlové mouky, 4 lžíce kakaa. Banány umixujeme na kaši a přimixujeme datle. Ostatní ingredience zamícháme a dáme péct na 180°C na 20 minut. Jednoduché a moc moc dobré :) Jazzka
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, to zní opravdu výborně! Taky je někdy vyzkouším :)
VymazatO můj bože, vypadá skvostně! ;)
OdpovědětVymazatUpeceno, ochutnano a zabaleno na zitra do prace k svace;) delala sem rovnou dvojtou davku kvuli priteli( furt nadava ze vseho delam malo:D) kazdopadne vyborny je to sice trochu kaloricka bomba ale sami dobry veci dala sem tam karob bo mi doslo kakao a trosku nastrouhany 85% cokolady. Kazdopadne namka a dekuju moc za recept:)
OdpovědětVymazatTakže hodnotím- luxusní. Určitě tento dortík zařadím mezi stálice. PS: dopadla jsem podobně, slupla jsem ho víc než půlku a vůbec bych neměla problém ho spořádat celý...
OdpovědětVymazatSuper, to mám radost, že ti chutnal :) A aspoň nejsem jediná, kdo měl problém se ovládnout :D
Vymazatdotaz :) to oříškové máslo - je nutné, popř. dá se něčím nahradit? díky
OdpovědětVymazatMyslím, že se to bez toho obejde ;) Kdyžtak ale můžeš přidat 3 lžíce nějakých mletých oříšků a trošku másla (1 lžíci) navíc ;)
Vymazatvypadá to úžasně:) něco bez mouky jsem chtěla upéct tak jsem se rozhodla pro tvůj recept, který se mi už peče,určitě i bude chutnat:D děkuji za skvělý typ Kájušenka
OdpovědětVymazatneni to teda nic moc, asi jsem zvyklá na klasiku
OdpovědětVymazatMusela jsem to upéct - a ano, taky jsem měla co dělat, abych tu fakt mini porci nespořádala a nechala si něco i na další den... :D
OdpovědětVymazatAhoj, jakou jsi použila formu? Je silikonová? Už dlouho se překecávám, že si nějakou pořídím, ale pořád nevím jakou :D Děkuji za odpověď
OdpovědětVymazatJo, je silikonová. těch máme doma dost a peče se v nich skvěle :)
VymazatAhoj, dnes jsem pekla tohle výborné brownies (nemám mixér tak jsem mrkev nastrouhala na jemno a jeto ok) jen je tam na mě strašně moc kakaa.. takže příště mám ubrat kakao(třeba půlku?) nebo přidat med? a jaký je rozdíl mezi kakaem a karobem? popříp. kde ho koupím? Také bych někdy chtěla zkusit to z fazolí je taky tak kakaové? a půjdou ty fazole nastrouhat nebo jak je mám rozmixovat bez mixéru? :D
OdpovědětVymazatPS: máš krásné blogy :)
No bez mixéru to s těma fazolema mo nevidím. Leda tak pomačkat důkladně vidličkou, ale i to nebude úplně ono...
VymazatA kakao tam slouží jako náhrada mouky, proto je h otam dost. Pokud ti to příjde moc hořké, tak přidej třeba ten med ;) arob koupíš ve zdravé výživě. Je to taková obdoba kakaa, i když hcutná trochu jinak.
Ok, děkuji :) zkusím s tím příště něco vymyslet :)
VymazatMám to v troubě a vyčkávám. Syrové to chutnalo skvěle O:) Takže už se těším na zítřejší výbornou svačinku. Se díky tomu snad i budu těšit do školy :D
OdpovědětVymazatVýborne, naservírovala jsem si to s boruvkama :3 mnamka
OdpovědětVymazatŠlo by to s červenou řepou? :) Úplně stejný recept bez mouky, ale místo mrkve červená řepa? :)
OdpovědětVymazatDíky za skvělý recept. S mrkví dělám už podruhé a moc mi chutná ��
OdpovědětVymazat