středa 6. února 2013

TĚSTOVINY S CUKETOU, RAJČATY A MOZZARELLOU

V poslední době mám dojem, že recepty na blozích už nejsou až tak populárními příspěvky. Ne, že by se lidem nelíbily, ale spíše je jen tak přelétnou, popřípadě pochválí, že to vypadá hezky, ale málokdo je opravdu vyzkouší. Vidím to sama na sobě. Vždycky se mi všechno strašně líbí, ale většinou to nikdy ani nevyzkouším. Mnohdy už recepty ani nečtu. I proto asi nepřidávám tolik receptů, jako na začátku mého blogování. A všechny mé oblíbené stálice jsem už přecejenom přidala :) 

A dnes přidávám další, tentokrát i s přibližnými kalorickými hodnotami (po hodně dlouhé době jsem zase počítala). Pro mě objev měsíce (či dokonce roku?). Prostě jsem to splácala nějak dohromady a bylo to tak dobré, že jsem to dělala za týden znova :D Tak třeba to inspiruje i vás. A pokud ne, tak se můžete alespoň pokochat několika fotkami :) 


Budete potřebovat:
           na 2 porce
150g celozrnných těstovin (popř. množství, na které jste zvyklé)
100g cherry rajčat, sušených rajčat nebo obojí
200g nastrouhané cukety
125g mozzarelly (použila jsem ligh)
100g zakysané smetany
olivový olej


Postup přípravy:
Z cukety nejdříve oloupejte škrabkou slupku a pak jednoduše pokračujte ve strouhání. Tak jako jste odstranili slupku, "odlupujte" další části cukety, dokud nenarazíte na střed, kde jsou semínka. Celkem byste měli nastrouhat asi 200g. Nic se ale nestane, pokud budete mít cukety míň nebo víc ;) 
Na pánev kápněte trochu oleje, přidejte cuketu a chvíli opékejte. K cuketě přidejte pokrájená cherry rajčátka nebo rajčata sušená. Se sušenými je to opravdu výborné. Já jich podruhé už tolik neměla, a proto jsem přidala i cherry (cca 100g cherry + 20g nakrájených sušených v oleji).


opékáme cuketu

Asi po 5 minutách přidejte uvařené těstoviny, zakysanou smetanu a vše promíchejte. Dle chuti případně dokořeňte. Nakonec přidejte ještě nakrájenou mozzarellu a nechte chvíli prohřát, aby se rozpustila.


Energetické hodnoty:
na 1 porci = 1/2 připravovaného množství
  • 1904Kj (453Kcal)
  • 25g bílkovin
  • 54g sacharidů
  • 14g tuků

Energetické hodnoty jsem spočítala až teď a celkem mě překvapilo, že vyšly tak hezky. Samozřejmě jsou ale přibližné a můžou tam být nějaké odchylky ;)


první verze


Takže pokud váháte nad tím, jak zužitkovat cuketu, můžu vřele doporučit tuto variaci. Samozřejmě i tady můžete experimentovat a zkoušet různé kombinace. Rozhodně ale doporučuji cuketu nastrouhat, je to úplně jiná chuť než když ji nakrájíte. Viděla jsem i recepty, kde se nastrouhaná cuketa používá jako náhražka za těstoviny či špagety. Taky by to šlo, ale já tam prostě nějaké ty sacharidy a přílohu potřebuji :)

10 komentářů:

  1. To rozhodně musím zkusit! :O Mám z toho hlad :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsem tento recept vyzkoušela a musím říct že super...dala jsem si to toho ještě nasekanou ptrželku a olizovala jsem se až za ušima :) V tomto týdnu musím ještě vyzkoušet minimálně ty placičky ze sýru cottage s kuřecí směsí...díky za tipy na vaření :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám opravdu radost, že ti chutnalo :) Ty cottage lívance určitě zkus, jsou skvělé! :)

      Vymazat
  3. já to dělala dneska, asi víc rajčatové- podle barvy s oreganem a musím říct, Mńam mňam sem u toho řekkla nejednou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě teď si vzpomínám, jak jsem se u toho rozplývala já! Takže jsem ráda, že i tobě chutnalo :)

      Vymazat
  4. gramáž těstovin je v uvařeném stavu?

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska jsem opět vařila podle Tebe :) a opět to bylo vynikající, moc děkuji za super recepty :)! Jsi pro mě skvělou motivací :)!

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem si to zkusila uvařit a tybrďoooo!!! takhle dobrý těstoviny jsem už dlouho nejedla, fakt klobouk dolů za recept, je výbornej!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska jsem si to uvařila a ... mňaaaaaam! Moc dobré! :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)