sobota 16. února 2013

HUMMUS

 
Znáte hummus, arabskou klasiku? Já jsem jej zkoušela již několikrát, ale musela jsem vždy jednu z hlavních složek - tahini - nahrazovat něčím jiným. Teď jsem si však již tahini (aneb sezamovou pastu) pořídila ve zdravé výživě, a tak jsem se do přípravy hummusu opět pustila. Ale pokud tahini nemáte, nevadí, vyzkoušet ho můžete tak jako tak! :)


Budete potřebovat: 
            na 2 porce

150g cizrny (popřípadě 1 plechovku)
2 lžíce tahini
šťávu z poloviny citrónu
2 stroužky česneku (nebo i víc, pokud jej máte rádi)
sůl

k tomu dle chuti: oříšky, mrkev, pečivo


Postup přípravy:
Cizrnu předem namočte do vody na alespoň 12 hodin. Poté ji uvařte do měkka v nesolené vodě. Uvařenou cizrnu slijte, ale vývar si nechtě někde po ruce, třeba v hrníčku :) Teď už stačí k cizrně přidat tahini*, citrónovou šťávu, nakrájený česnek a vše začít mixovat. Postupně přidávejte slitou vodu z cizrny, abyste dosáhli požadované, hustější, konzistence. Já vodu takto odlívám záměrně, aby se mi náhodou nestalo, že z toho budu pak mít polívku (chybami se člověk učí :D). Na závěr ještě dle chuti dosolte nebo přidejte více citrónové šťávy.

*pokud nemáte tahini, lze použít například nějaké ořechové či arašídové máslo. Já hummus dělala již několikrát a přidávala jsem právě máslo arašídové :) Anebo stačí jen pár ořechů přidat k uvařené cizrně a pak vše mixovat ;)

Osobně nejraději hummus doplňuji kešu oříšky a hlavně mrkví! Tuto kombinaci kdysi dávno zveřejnila Zuzka ještě na tehdejších stránkách Bodyrocku a já jsem si ji moc oblíbila :) Taky je dobré přidat ještě nějaké pečivo nebo jiné obilniny, abyste si zajistili potřebné množství všech esenciálních bílkovin a aby tělo tyto bílkoviny využilo co nejlépe :)

Podávat můžete jako já třeba na oběd - prakticky je to jen další luštěninová kaše, která může doplnit řady těch čočkových, hrachových apod. Anebo jej můžete udělat hustější a použít jako pomazánku na pečiv. Milovníci luštěnin, jako jsem já, určitě nebudou zklamaní! :)




................................................................................................................................................................................


               FACEBOOK - STRÁNKA
                  FACEBOOK - SKUPINA
                      FORMSPRING

12 komentářů:

  1. hummus mám moc ráda, akorát jsem nikdy neměla tahini, tak tam dávám sezamová semínka a rozmixuju:) akorát já mám teda jednu plechovku na jednu porci k obědu, jsem otesánek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vlastně taky fakt, že stačí přidat celý sezam :) Asi bych taky zvládla celou plechovku no :D Ale tak u tohohle jsem k tomu měla ještě tu mrkev, ořechy, kousek chleba...takže toho taky nebylo málo :D

      Vymazat
  2. My bychom bez toho mixéru nepřežily, holka, že? :DD Super nápad, jinak zrovna baštím kešu co tam máš taky nasypaný :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedovedu si bez něj život představit :D Snad se mu nic nestane, ale kdyžtak si aspoň pořídím nějaký pořádnější no :D Kešu jsou prostě nejlepší! Já si za chvíli půjdu dát tvaroh s nějakými ořechy :)

      Vymazat
  3. nejlepší s mrkví a řapíkatým celerem! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, teď jsem ho dodělala a je moc dobrý!:)

    OdpovědětVymazat
  5. Hummus mi strašně chutná:)
    Tahini pastu nemám, takže přidávám jen sezamová semínka a rozmixuji, myslím že to nevadí:)
    Už mám na něj zase chuť, strašně dlouho jsem ho neměla:D

    OdpovědětVymazat
  6. Holky prosím,jí se humus teplý nebo studený. Chci ho jako pomazanku,nekde jsem cetla ze teply,ale nedovedu si predstavit horkou pomazanku na chlebu :-) dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně ho můžeš jíst i studený ;) Taky jsem ho většinou jedla na studeno, chutná tak i lépe :)

      Vymazat
    2. Hodná,děkuji ti moc:-) jdu večer na to :-)

      Vymazat
  7. Super nápad. Já mám hummus strašně moc ráda a mohla bych ho jíst každý týden. Jen kombinace s kešu a nebo jen tak ho jíst s mrkví mě nenapadla. Dělám ho trochu jinak, tak kdybys chtěla vyzkoušet jinou variantu... a pokud cizrnu povaříš a pak teprve rozmixuješ, tak dostaneš konzistenci hummusu tak, jak jsem jí před několika dny měla přímo v Izraeli :)

    http://justcookit.blog.com/2013/03/29/hummus/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)