středa 6. února 2013

DOMÁCÍ MUSLI S VŮNÍ VÁNOC

  Nápad na toto müsli vznikl náhodou během jednoho z mých kulinířských odpolední. Po neúspěšném krájení citrónu a následné debatě na starém známém facebooku o tom, jak jsem se pořezala (ano, krve ze mně teklo požehnaně, jsem prostě šikovná :D ), vznikl nápad udělat citrónové müsli. Nápad přišel od jednoho z mála mužských čtenářů mého blogu, Michala :) A já se ho hned chytla. Müsli s vůní citrónu mě opravdu lákalo vyzkoušet. Nazvala jsem ho jako Müsli s vůní Vánoc. To proto, že z něj tak trochu Vánoce cítit můžete. Citrónová kůra, anýz, med, ořechy... Dejte ho péct a uvidíte, že byt bude vonět, jako byste pekli cukroví :)


Budete potřebovat:
      na cca 400g müsli  

200g ovesných vloček  
100g pekanových ořechů
40g kokosového oleje (2 lžíce)
40g medu (2 lžíce)
30g chia semínek (3 lžíce)

asi 10 lžic vody
1 lžička anýzu
kůra z 1 citrónu
2 lžíce citrónové šťávy 


před pečením :)





Postup přípravy:
Do misky dejte všechny ingredience a jednoduše promíchejte. Ořechy můžete pokrájet třeba na polovinu nebo ještě menší části, podle toho, jak je preferujete. Kokosový olej, med a voda jsou zde hlavně proto, aby se vše hezky spojilo a po upečení trochu křupalo. Připravené müsli dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 30 minut při 180 stupních. Během pečení každých 5-10 minut pormíchejte. Skladovat můžete například v sklenici nebo jiné uzavíratelné nádobě :)




Energetické hodnoty:
              na 100g:
  • 2155Kj (513Kcal)
  • 11g bílkovin
  • 46g sacharidů
  • 33g tuků
  • 19g vlákniny

Jsou trochu vyšší, taktéž je tam více tuků, ale nic nezdravého na tom není! Naopak, máte tam spoustu bílkovin, málo sacharidů a hlavně tolik vlákniny! :) Přiznám ale, že jsem byla trošku překvapená. Ráno jsem si naložila hezky 100g müsli a jak jsem pak během dopoledne počítala ty hodnoty, uvědomila jsem si, že moje snídaně jsou asi celkem kalorické bomby :D



Dnes na snídani:
Tvaroh rozmíchaný s mlékem (jogurt doma došel :D), 100g müsli, 1/2 banánu, 1/2 kaki.

Pokud tedy hledáte novou kombinaci müsli, určitě doporučuji :) Možná můžete přidat citrónu i anýzu více. Hezky to při pečení vonělo, ale pak už chuť tak výrazná nebyla. Já měla bohužel citrón jenom jeden (ten druhý letěl do koše hned po tom, co jsem se kvůli němu pořezala, protože byl tvrdý :D) a anýzu jsem taky našla sotva lžičku, ale příště přidám určitě víc :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)