Miluji luštěniny, rajčatová jídla i chilli, a proto je skoro až k podivu, že právě chilli con carne jsem dělala poprvé (nějaké směsi z konzervy vážně nepočítám). Když jsem se na facebooku ptala na nápady, co z mletého masa, bylo mi právě toto jídlo doporučeno mezi prvními. A tak jsem už po čtrvté šla tento týden do obchodu, abych doplnila všechny suroviny a pustila se odhodlaně do toho :D No a výsledek mě překvapil, protože se to opravdu povedlo, bylo to k snědku a navíc perfetkně zasytilo :)
Budete potřebovat:
na zhruba 3 porce
1 lžíci oleje
1 střední cibuli
1 větší stroužek česneku
1 červenou papriku
1 lžíci chilli
1 lžíci sladké papriky
360g mletého hovězího masa (například v Alberu lze sehnat za 65Kč s obsahem 99.8% masa a pod 10% tuku)
1 kostku hovězího bujónu
1 plechovku krájených rajčat
70g rajského protlaku
1 plechovku červených fazolí (nebo cca 200g předem uvařených fazolí)
1 lžičku cukru
10g hořké čokolády
sůl, pepř na dochucení
Postup přípravy:
Do většího hrnce nalijte olej a krátce na něm orestujte na drobno nakrájenou cibuli a česnek. Po pár minutách přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku, 1 lžíci chilli a 1 lžíci sladké papriky. Opět promíchejte a krátce restujte.
Další na řadu přijde maso. Přidejte ho k ostatním surovinám v hrnci a pořádně rozmíchejte. Jakmile je i maso orestované a dostane tu správnou barvu, přidejte rajčata, protlak a kostku bujónu rozpuštěnou v 250ml horké vody. Nezapomeňte promíchat, přikryjte pokličkou a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Občas to zkontrolujte, zda se omáčka nepřichytává. Případně přidejte pár lžic vody, ale ne moc, aby směs nebyla příliš řídká :)
Po 20 minutách přidejte fazole, které jste předem slili přes sítko. Zamíchejte a vařte dalších 10 minut. Pak už přichází na řadu závěrečné dochucení. Nejprve ve vzniklé směsi nechte rozpustit naši tajnou ingredience - hořkou čokoládu. Ta jídlu přidá nádech exotiky, ale určitě nebude přebíjet ostatní chutě. Dále osolte a opepřete dle chuti, přidejte ještě 1 lžičku cukru a máte oficiálně hotovo :)
Podávat můžete jen tak samotné nebo přidat přílohu například ve formě pečiva, pita chlebu, tortilly...já zvolila plátek celozrnného chleba. Příloha z obilovin je k luštěninám vhodná, jelikož díky ní tělo lépe využije rostlinné bílkoviny :)
Energetické hodnoty:
na porci = 1/3 množství bez přílohy
- 1654Kj (394Kcal)
- 32g bílkovin
- 26g sacharidů
- 18g tuků
Recept jsem čerpala z online Apetit magazínu: http://www.apetitonline.cz/recepty/793-chilli-con-carne.html
................................................................................................................................................................................
To zní moc dobře :). Chilli con carne mi už dlouho plánuje udělat přítel a furt skutek utek :( :D
OdpovědětVymazatTak mu můžeš ukázat recept anebo to vzít do vlastních rukou :D
VymazatVypadá to parádně teda, tyto směsi mám moc ráda! A ta barvička! Jsi šikulka! :))
OdpovědětVymazatTeď jsem vařila jídlo na způsob chilli con carne - místo fazolí s červenou čočkou a místo chilli s kurkumou:) taky dobré!
OdpovědětVymazatZní to dobře, určitě to bylo skvělé! :)
VymazatDneska jsem zkusila k obědu a bylo to výborné :) Díky za tip.
OdpovědětVymazatVyborny recept,vcera jsem dojidala posledni porci:-) dekuji a jinak MOOOC fandim Tvym dvema blogum!!!!:-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji! A jsem ráda, že ti chutnalo :)
Vymazatahoj, sehnala jsem jenom vepřové maso.. myslíš že se ty energetické hodnoty změní tak výrazným způsobem, že se vyplatí je přepočítat?
OdpovědětVymazatNo řekla bych, že hovězí má méně tuku a více bílkovin, takže se to asi nějak změnit. Ale nějak radikální to asi nebude ;)
Vymazata není to divné dělat toto jídlo z vepřového? :D
VymazatMyslím, že ne. Klidně to můžeš udělat ;)
Vymazatno myslím, že se mi to celkem povedlo :) tak díky za tip a přeji pěkný víkend :)
OdpovědětVymazatVyzkoušeno a paráda :) (i lehce pálivé!:) )
OdpovědětVymazatMoc dobré, hlavně je důležitá ta tmavá čokoláda. Když jsem ochutnávala před přidáním čokolády, přišlo mi to trochu nakyslé. Ale jinak se moc vyvedlo. Dělala jsem z 350g masa a je to tak na 6 porcí. Včera jsem měla já a mamka k obědu, dnes já ještě jednu porci, to jsou celkem tři a řekla bych, že ještě polovina tam je :D Dám si k tomu plátek žitňáku a jsem full :)
OdpovědětVymazat