sobota 7. března 2015

KRÉMOVÁ BRAMBORAČKA

Moje mamka dělá úžasnou bramboračku. Jemnou, krémovou, zasypanou sýrem. Zbožňuji husté krémové polévky! A přesně
na nějakou bramborovou jsem dostala chuť :) Nejím polévky denně, na to by ani nebyl čas. Ale jednou týdně - většinou na víkend - navařím pořádný kotel kuřecího vývaru či zeleninového krému. A že je vždy hned pryč snad ani není třeba dodávat :D Tentokrát jsem se nedržela úplně mamčiného receptu. Spíše jsem improvizovala a udělala si to tak trochu po svém. A povedlo se. Tato polévka doplněná o šunku, sýr a případně nějaké pečivo či krutony zasytí skvěle klidně i na svačinu či večeři :)




Budete potřebovat:
  na veeelký hrnec polévky :D

1kg brambor
1 větší cibule
2 stroužky česneku
250g žampiony (já použila mix v krabičce: bílé, hnědé + hlíva z Albertu)
300-400ml nejlépe plnotučného mléka
2 kostky zeleninového bujónu
muškátový oříšek, sušená cibule a česnek, kmín, sůl, případně houbové koření


Postup přípravy:
Na trošce oleje orestujte cibuli dozlatova. Pak přidejte nakrájené žampiony či houby a česnek. Krátce restujte a poté přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Celou směs promíchejte s kořením - já přidala trochu kmínu, sušenou cibuli, sušený česnek a houbové koření. Na ochucení můžete přidat i 2 kostky zeleninového bujónu v kostce. Poté zalijte horkou vodou - já přidala asi litr vody a část dolila plnotučným mlékem. Vaříme cca 30minut do pořádného změknutí brambor. Poté polévku odstavte
a rozmixujte ponorným mixérem. Dle požadované hustoty pak můžeme ještě přilít vodu či mléko. Já měla polévku ještě dost hustou, takže jsem ji ještě lehce naředila. Avšak tak, aby byla pořád pěkně krémová :) Dál už nastrouhejte muškátový oříšek a dle potřeby ještě dosolte. Podávat můžete jen tak nebo s nakrájenou šunkou, strouhaným sýrem a čerstvým pečivem či krutonky. S tímhle vším chutná zaručeně nejlíp! ;)

3 komentáře:

  1. To vypadá dobře, krémovou bramboračku jsem nikdy neměla, tak ji zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejenže vypadá dobře, taky i skvěle chutná!! Já jsem si do ní nakrájela i zbytek krůtího prsa, co jsem měla v lednici a naprosto dokonalý oběd. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak, dnes jsem uvařila k obědu a polévka byla famózní. Luxusní bramborový guláš :)
    (PS: Jen jsem nenašla muškátový oříšek, tak jsem tam šoupla majoránku)

    Moc děkuju za recept, přidám si ho mezi své oblíbence


    Nela ☺

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za všechny komentáře :) Odpovídám na ně tady na blogu ;)